Само допреди две седмици бъдещето пред Google и нейната мобилна система изглеждаше розово, но безпрецедентната присъда, която получи Samsung в делото за нарушаване на патенти на Аpple, може и да застраши господството й пазара на смартфони. Победата на Apple не само ще засили позициите й преди анонса на iPhone 5, но има шанс да доведе дори и до доминация при смартфоните, заради промените в дизайна, които компаниите, ползващи Android ОС – 2/3 от световния пазар, ще бъдат принудени да направят.

Всъщност ударът върху най-големия производител на Android  устройства идва в момент, в който конкуренцията при мобилните устройства става изключително напрегната – Google точно се включи в битката при таблетите с Nexus 7, а Microsoft Windows 8 идва през октомври, водена от невероятния Surface.

Затова ще е интересно да разгледаме ситуацията на пазара днес и по-конкретно Android сегмента, за да можем  по-лесно да проследим неговата промяна, а и да видим как Google смята да задържи своята позиция.

 

През Q2 Аndroid ОS вече е завладяла 68% от пазара на смартфони в света и 81% в Китай!

 

На върха

За момента Android продължава да е на върха. В своя доклад за Q2 водещата анализаторска компания Canalys посочва, че на китайския пазар за второ поредно тримесечие са регист­рирани рекордни продажби на смартфони, а в глобален мащаб мобилната ОС на Google вече захранва 68.1% от доставените в света 158.3 милиона смартфони. Samsung остава най-големият производител на Android устройства, като до голяма степен именно на корейския производител се дължи ръстът на мобилната ОС – негови са почти 42% от доставените андроиди през това тримесечие (45 милиона от общо 107.8). Само от флагмана на компанията – Galaxy S III, вече са продадени над 10 милиона броя. До края на годината тази цифра може да достигне 40 милио­на, превръщайки S III в най-успешния „дроид“ досега. Още по-голям е делът на Samsung на европейския пазар – цели 45%.

На петте най-големи европейски пазари (Великобритания, Германия, Франция, Италия и Испания) южнокорейският технологичен гигант има доста голям принос за ръста в популярността на Android OS, чийто пазарен дял е нараснал за една година от 42.7% от миналия юли до 65.7% сега. Android остава и най-популярната мобилна OС в UK по отношение на продажбите през това тримесечие с 59.5% дял (47% преди година). Системата на Google обаче е неоспорим лидер в Испания, където на нея са базирани завидните 87.1% от продадените през последните 12 седмици смартфони.

 

 

Борба в хардуера

Месец след официалния анонс на Android 4.1 Jelly Bean и три седмици след пускането й в действие, последната версия вече е инсталирана на 0.8% от устройствата на пазара с операционната система на Google. Припомняме, че Jelly Bean бе представена заедно с първия таблет на Google – Nexus 7, чиито доставки вече започнаха. Снабденият със 7-инчов 800x1280 пиксела екран Nexus 7 предлага само Wi-Fi свързаност и  ще конкурира Amazon Kindle Fire. Любопитен факт е, че таблетът e производен от Asus, въпреки че Google притежава Motorola, която пък вече има няколко таблета. Аsus обаче бележи много добри продажби на своята Transformer линия и успя първа да пусне на пазара 4-ядрен Android таблет – Transformer Prime, така че е логичен избор за Nexus 7. Таблетът ползва Tegra 3 процесор в комбинация с 1 GB RAM и разполага с 8 GB или 16 GB вградена памет без възможност за разширение. Налична е фронтална камера за видеоразговори, GPS и NFC. Nexus 7 тежи 340 г и е с размери 199x120x10.5 мм, а батерията му издържа около 8 ч работа.

 

Jelly Bean дебютира в първия таблет на Google – Nexus 7, чиито доставки вече започнаха.

 

Бърз и удобен

Jelly Bean е по-скоро лек ъпдейт, отколкото основна преработка на операционната система, но често именно изпипаните дребни неща ни карат да изпитваме удоволствие от работата с дадена платформа. Най-важната промяна е чувствително по-бързият интерфейс, който „върви като по масло“. Тази повишена производителност се дължи на Project Butter – фреймуърк, създаден да ускори отзивчивостта на системата. В Android 4.1 Jelly Bean е въведено тройно буфериране, което позволява на GPU, централния процесор и дисплея да работят паралелно, без да се изчакват. Системата работи с 60 fps кадрова честота и скорост на опресняване 60 Hz, при които анимацията се слива с плавно движение. Подобрение има в падащата лента с нотификации – 4.1 показва известията доста по-приятно, с големи икони вляво и по-богато съдържание. Нотификациите вече разполагат с допълнителни възможности, като например директен отговор на получен email или SMS.

 

Пет от всеки десет смартфона, продадени във Великобритания, са произведени от Samsung.

 

Няма „няма място“. Уиджетите в 4.1 могат да се преоразмеряват автоматично, в зависимост от желаното място и наличното пространство. Когато поставите уиджет, всичко останало на екрана се отдръпва, за да му направи място. Подобрено е предикативното въвеждане на текст, като клавиатурата се учи с времето и се опитва да предскаже думата, която желаете да напишете, на база на преди въвеждан текст. Гласовото разпознаване също работи по-добре и вече може да диктувате на своя телефон в офлайн режим. За контактите се ползват и снимки с резолюция до 720x720 пиксела, за да виждате приятелите си със съвсем ясно изображение. 4.1 предлага нов начин за получаване на ъпдейти на приложения – когато инсталирана от вас апликация има нова версия, Google Play доставя само промените в кода, а не целия APK, което прави ъпдейтите много по-леки и бързи.

Google Now

Истинската иновация в Jelly Bean се нарича Google Now и много прилича на виртуален асистент. Tя позволява да търсите информация чрез глас и ви отговаря (подобно на Siri), но освен това изучава вашите навици и ви предоставя селектирана информация, която мисли, че би могла да бъде интересна за вас. Резултатите получавате под формата на карти (за времето, маршрут, спортни резултати и т.н.), които се генерират автоматично и вие нямате директен контрол над тях. Например когато напуснете дома си, Google Now ви подготвя маршрут или пък ако сте в подлеза на метрото, ви казва кога е следващата мотриса и ви дава информация за близките ресторанти. В друга карта тя предоставя резултатите на отбора, към който в минал момент сте проявили интерес, а с помощта на GPS-a определя местоположението ви и показва времето.

 

Когато сте в чужбина, Google Now ви пре­доставя бърз достъп до Google Тranslate, конвертора на валута и часовото време у дома.

 

Ъпдейтите

Логично анонсът на Jelly Bean повдигна въпросите за ъпдейт. Първи Android 4.1 ще получат смартфоните Nexus S и Galaxy Nexus на Google, както и Моtorola Xoom – за българските потребители на Galaxy Nexus това ще стане през септември. С толкова чести обновления от Google обаче производителите едва смогват да обновяват своите устройства, като сега за повечето от тях на преден план е ъпдейт до 4.0 ICS, a не до 4.1. Така например разочарование очаква собствениците на Desire HD, които няма да получат ICS заради риск от загуба на личните данни. LG също няма да ъпдейтне Optimus 2х. Що се отнася до 4.1, той ще е наличен за HTC One X иS (симпатичният One V е извън списъка), както и за Asus Transformer Pad, Transformer Prime и Transformer Pad Infinity. Samsung се ангажираха с конкретни срокове – първи ъпдейт ще получи Galaxy S III в края на Q3/ началото на Q4, а малко след това и Galaxy S II, Galaxy Note и Galaxy Note II. Sony вероятно ще предложи ъпдейт само за тазгодишните Xperia модели, компанията е „в процес на проучване на Jelly Bean за смартфоните от 2011“.

По последни данни с Android 4.0 вече работят 16% от всички устройства, a в последните два месеца ICS потребителите са нараснали двойно. Въпреки това честите релийзи на нови версии и забавянето на ъпдейтите дразнят потребителите на системата, като само 48% от тях са сигурни, че ще повторят своя избор. А дали и те ще останат лоялни към Android, ако се наложи да чакат още повече?