Не толкова отдавна, компаниите, които разбиваха личните устройства от името на правителството, правеха това тайно, като внимателно пазеха дори това, докъде се простират техните възможности. Сега, изглежда така, сякаш изобщо не се свенят съвсем открито да проникнат в новия ви iPhone, представяйки се за фирма за видеоигри, предлагайки ъпгрейд на приложението, например.

В петък следобед израелската компания и изпълнител на различни правоохранителни и свързани с криминалистиката дейности Cellebrite публично обяви за нова версия на своя продукт, известен като Universal Forensic Extraction Device или UFED, който сега носи името UFED Premium. В описанието му се казва, че инструментът вече може да отключи всички iOS устройства, включително тези, които работят с iOS 12.3, пусната преди месец. От Cellebrite твърдят, че UFED Premium може да извлича файлове и от почти всички съвременни телефони с Android, включително Samsung Galaxy S9.

"Cellebrite с гордост представят UFED Premium! Едно ексклузивно решение за полицията и другите работещи в сферата на сигурността органи за отключване и извличане на данни от всички iOS и високотехнологични Android устройства", пише компанията в своя Twitter за продукта UFED. На  уебстраницата си тя описва способността на новия уред за хакване да изтегля подробни данни от всякакви устройства с iOS и Android, не само от Samsung, но и от Huawei, LG и Xiaomi. Cellebrite нарича UFED Premium "единственото решение за правоприлагащите органи и закона, което може да отключи и извлече реални доказателства от мобилните телефони от всички iOS устройства и от високия клас устройства с Android".

До момента, никой друг производител или фирма, работещи за службите и закона не е пoказвал толкова мащабна кампания за подобен продукт, поне не публично. Този ход сигнализира не само за още една стъпка в играта на котка и мишка между производителите на смартфони и спонсорираните от правителствата фирми, които се стремят да надградят в сигурността, но също така и за една  по-необуздана, публична фаза на тази сигурност.

Новата UFED Premium ще се продава като "локален" инструмент, което позволява на полицията да закупи хакерското устройство на компанията и да го използва самостоятелно. Това със сигурност е удобно за ченгетата, но също така увеличава риска Cellebrite да загуби контрол над своите най-съвременни техники за отключване, рискувайки те да попаднат в ръцете на престъпници или репресивни правителства. Някои от по-старите инструменти на Cellebrite може да се открият дори в eBay.

От Apple и Google засега се въздържат от коментари за новия продукт на Cellebrite.  Apple се очаква да пусне нова версия на своята мобилна операционна система –  iOS 13 през септември, като следващия месец ще се появи и бета версията –  ход, който вероятно ще изпрати Cellebrite обратно към чертожната дъска за нова версия на инструмента им за хакване. Играта на котка и мишка продължава.

Вижте още: Хакер продава данните на един милиард души в Dark Web

Тагове: