Благодарение на интернет компютърът ти е като прозорец към света на необятните възможности и информация. Но той може да бъде и прозорец за хакерите към личното ти пространство. Същото е и при сайтовете. В последно време злонамерените и скрити зад анонимността на мрежата лица стават особено дръзки в набезите си. От началото на годината в света се хакват около 90 000 сайта всеки месец - тези цифри говорят сами за себе си.

Най-често става въпрос за автоматизирани атаки, като най-много от тях са успешни като CMS системата WordPress. Тя се използва от всеки трети уеб сайт в света, което я прави особено привлекателна цел.

Според Владислав Георгиев, управител на една от големите хостинг компании в България NS1.bg, в основата на това, доколко уязвим е един сайт, е моделът, по който се хоства той. За България близо 99% от уеб платформите, които стават жертви на хакерски атаки, използват т.нар. споделен хостинг.

„Това е и в основата на проблемите със сигурността. Когато един сайт, който използва споделен хостинг, бъде компрометиран, той се превръща във входна врата за по-лесно хакване на всички останали сайтове на същия сървър“, заявява Георгиев и допълва, че по негови прогнози този хостинг модел тепърва ще започне да залязва.

„Големите уеб платформи използват собствени сървъри, които им доставят сигурност, надеждност и бързина. Останалите използват споделен хостинг, спестявайки по няколко лева на месец. В същото време обаче това може да им струва много повече, защото се подлагат на огромен риск от успешна хакерска намеса и кражба на лични данни“, категоричен е управителят на NS1.bg.

Не всичко обаче е загубено.

Той допълва, че съществува един-единствен начин за постигането на висока сигурност и той е чрез наемане на собствен виртуален сървър. „Цените на управляемите виртуални сървъри паднаха до 20 лева на месец. Това е по джоба на всеки, а срещу тях човек ще получи не само сигурност, но и бързина“, казва още Георгиев.

Сред основните инструменти, които всеки собственик на уебсайт може да използва, за да се предпази от хакерски атаки, са сложни пароли за отгатване, постоянно ъпдейтване към последните версии на софтуера (ядро, плъгини, теми) и система за блокиране на злонамерените действия. Наскоро от NS1.bg обявиха старта на такава система – SShield. „Това е система за сигурност, която блокира успешно 99.998% от атаките към сайтовете по статистика от 1300 сървъра, хостващи стотици хиляди сайтове“, обяснява Георгиев.

Повече за иновативното решение на NS1.bg, колко е голям пазарът на хаквания на световно ниво и ще се превърне ли изкуственият интелект в инструмент за защита от хакерски атаки или в оръжие – вижте в цялото интервю на Владислав Георгиев за Investor.bg.

Вижте още: ZombieLoad атаката срещу Intel - проблемът се оказва доста по-сериозен