През февруари тази година стана ясно, че Европа най-накрая е готова със сделката за драстичното намаление на таксите за роуминг от юни месец. Тази дата бе обект на многократни премествания и сериозен натиск от страна на телеком индустрията в ЕС, притеснена за своите печалби след въвеждането на законодателните промени. Според експерти промяната успя да се наложи и заради опита на ЕС да представи в позитивна страна членството в блока в светлината на напускащата Великобритания след Brexit. 

През последните месеци в политическото пространство започна сериозният дебат за т.нар. "Европа на две скорости". "Трябва да имаме смелостта да приемем, че някои държави се движат напред и напредват по-бързо от други”, заяви Ангела Меркел. "Не бива походът им да бъде спиран от други”, заяви френският премиер Франсоа Оланд. А досегашните принципи на съществуване на съюза вече били спирачка.

Според анализатори подобни ефекти виждаме и в резултатите от падането на роуминга: 

- Местните телекоми ще са принудени да ограничат таксите за туристите, използващи телефоните си в чужбина. 

- Доставчиците на телекомуникационни услуги в Средиземноморските страни, които разчитат на роуминг таксите, ще трябва да вдигнат местните цени, за да компенсират загубата. 

- Като резултат, потребителите, живеещи в страни като Испания, Гърция и Португалия ще усетят увеличение на сметките си за сметка на страни като Германия, които не печелят толкова много от роуминг.

 

Как започна всичко

Роуминг услугата е удобен начин да не губите връзка с близките си докато пътувате. Когато пътувате, вашият оператор ви предоставя услугата си в друга страна чрез договорка с местните оператори (в Германия, да кажем). Тамошният оператор след това изпраща потреблението на вашия и то се таксува във вашата сметка. Преди време закъсненията в получаването на потреблението понякога достигаха месеци, но днес то е почти моментално (особено за мобилен интернет). 

Телеком операторите преди таксуваха много големи суми за роуминг, реализирайки приятни печалби, което доведе до публичен бунт, провокиран от огромни сметки при пътуване в чужбина. 

През 2007 г. ЕС наложи сериозни намаления на таксите за роуминг. От миналата година, когато отново беше намалена цената, потребителите плащат по 5 евроцента на минута отгоре на цената на разговор в домашна мрежа, 2 евроцента надценка за текстово съобщение и 5 евроцента за мегабайт. Тази цена е с 92% по-ниска спрямо 2007 г. 

През 2010 Европейската комисия представи дигитална програма, която обещаваше разликата между национални и роуминг цени да бъде нула до 2015. През 2013 беше предложен законодателен пакет, който да осигури падането на роуминга до 2016 най-късно. След множество спорове между еврочленките, финалната дата за падане на роуминга бе фиксирана за юни тази година.

 

Отпорът на операторите

Предлаганите варианти бяха много, като основната цел бе да се подсигурят и интересите на лобито на телекомите. През септември миналата година бе направено предложение роуминг таксите да се изравнят с вътрешните, но само за 90 дни годишно. От Брюксел тогава аргументираха решението си с факта, че  средният европеец прекарва под 3 месеца в чужбина за почивка, командировка и други пътувания. Опасенията бяха, че гражданите ще злоупотребяват с изравняването на цените и ще товарят сметките на мобилните оператори в по-евтините страни, оставяйки "на сухо" тези в по-скъпите. Предложението бе посрещнато с публичен отпор и критики към ЕК, че обслужва интересите на операторите. В крайна сметка то бе отхвърлено като вариант. 

От индустрията пък вложиха огромните си лобистки усилия, за да отложат влизането в сила на новите правила с аргумента, че падането на таксите толкова бързо ще доведе до трусове на пазара. Националните правителства пък защитаваха своите оператори, което доведе до поредното разделение по оста изток-запад и север-юг. На изток и север, където местните цени са ниски, операторите се притесняваха, че падането на роуминг таксите, без да се намаляват цените на едро, ще ги принуди да вдигнат цените на местно ниво. От друга страна туристически страни като Испания, Гърция и Франция имат интерес да запазят цените на едро високи, за да компенсират туристическия трафик. 

Падането на таксите бе отложено за пореден път, когато операторите в туристически страни като Испания и Италия заплашиха да вдигнат местните цени, за да могат да си плащат за туристите от Северна Европа. 

 

Дилемата

След фиксирането на датата на юни месец тази година, законотворците бяха изправени пред сериозна дилема, пише DailyMail. Предизвикателството бе кой ще плаща сметката, тъй като телеком операторите все още трябва да плащат едни на други за роуминг връзките. Проблемите идват и от факта, че има широки различия в местните цени и потребленските пътеки в различните страни, което изключва варианта да бъде сложена една цена на едро за всички членки. 

По-бедните страни на изток, където цените са по-ниски, искаха по-ниски цени на едро, за да не вдигнат местните оператори цените за вътрешно ползване, с което щеше да се получи ситуация, при която бедните потребители субсидират туристите. 

По-богатите страни, където туризмът е ключов за икономиката, пък се притесняваха, че ниски цени на едро ще принудят местните оператори да увеличат вътрешните цени, за да компенсират. 

 

Промените

Последното споразумение обещава цените на едро да паднат до 7.7 евро за гигабайт от юни. До 2022 те трябва да паднат до 2.5 евро за гигабайт. Разговорите ще струват 3.2 евроцента за минута спрямо досегашните 5 евроцента. SMS-ите вече ще струват 1 цент спрямо 2 до момента. Имайте предвид, че това са лимити за надценката спрямо местните цени за разговори, SMS и мобилен интернет. Тази цена ще получите само, ако притежавате неограничени минути на национално ниво. 

Като мярка срещу злоупотреби, Европейската комисия ще преразглежда цените на едро на всеки две години и ще предлага нови при нужда.

"Европейските граждани очакват края на роуминг таксите да се случи без да се губят конкурентните тарифи и иновативни оферти", каза Иносенцо Гена, вицепрезидент на MVNO Europe, цитиран от Daily Mail. MVNO Europe представлява мобилните виртуални оператори, които не притежават собствена мрежа. "Със сегашната сделка за цените на едро, те ще бъдат сериозно разочаровани".

 

А България?

Както сами можете да се досетите, Бъглария не е страна, която е в особено приятно положение. От една страна, ние сме значително по-бедни като доходи спрямо средния европеец. Това се отразява и на ниските цени, които плащаме за разговори, текстови съобщения и интернет. В Европа предложения като "10 евро-8 GB мобилен интернет" са инцидентни, а при нас са стандарт. От друга страна обаче роуминг таксите са непосилни за средностатистическия българин. Точно поради тази причина предложенията на ЕК са силно аплодирани от нас. 

България не държи и приза за най-популярна лятна дестинация на Европейския съюз, каквито са Испания, Италия, Гърция. Въпреки че за миналата година броят на туристите в България от ЕС е увеличен, най-сериозният таргет на българските власти си остават посетителите от страни като Русия, които редовно почиват у нас. Ако разглеждаме ситуацията по активност в социалните мрежи и ползване на интернет, три от четирите водещи държави по брой коментари, почиващи у нас, са част от бившия СССР - Русия, Украйна и Беларус, по данни на Perceptica.

Този факт представя и картината за българските оператори - те вече нямат стабилен туристически роуминг приход от страни от ЕС, но в същото време правилата за падането на роуминга важат за всички. 

 

Вдигането на цените

Поради тази причина българските мобилни оператори решиха да вдигнат цените на роуминг за страни извън ЕС. При Мтел мегабайт в роуминг в Сърбия вече се таксува 24.48 лв, а изходящото обаждане достига до 6.99 лв./минута. Входящото обаждане се таксува по 2.99 лв./минута. Виваком пък таксува 4.99 лв./минута за обаждане в България за непроръчителна мрежа и 2.29 лв./минута за препоръчителна. 

Увеличението на цените не се отразява само на роуминг таксите извън ЕС. Увеличение имаме и при местните оферти, макар маскирани от някои оператори като подобрения. При поредното понижение на цените през април миналата година Мтел предложи тарифен план, който още от тогава прилага правилото, което ще влезе в сила тази година - включените национални минути да важат и за роуминг. Тази година схемата се повтаря от Виваком с новите планове Smart. Те предлагат ползване на неограничени минути в роуминг и в рамките на България, както и мобилен интернет в рамките на определени ограничения. Разликата тук е, че срещу 20 лева Виваком вече дава 2 000 MB мобилен интернет за ползване у нас и до 3500 MB за ползване в роуминг. Само преди две години Мтел предлагаше неограничени разговори в България и 5 GB за 21 лева. А само до преди два месеца Теленор имаше оферта за 25 лева, която включваше неограничени разговори и 20 000 MB включен неограничен по трафик интернет. 

 

Но докога? 

Сега спокойно можем да забравим за подобни на тези оферти. Цитирайки включените неограничени минути в роуминг, операторите ще продължат да вдигат цените на някои услуги и продукти, за да компенсират загубите от промените на ЕК. Първите сигнали за това видяхме в увеличените такси за роуминг за страни извън ЕС, последвани от спада в предлаганите мегабайти за същата сума спрямо предишни периоди. 

Разбира се, нещата не са съвсем черни. Колкото и да се опитват да компенсират с вдигане на такси, българските мобилни оператори на някакъв етап ще трябва да предложат конкурентни оферти, за да задоволят нуждите на хората с изтичащи договори. Клиенти, подписали преди една година на план с 5 GB неограничен интернет и неограничени разговори за 21 лева, няма да имат никаква полза от преподписване на по-лоши условия. Тяхното решение е подкрепено и от националното ни законодателство, което преди няколко години забрани автоматичното преподписване (отново многократно блокирано от българските телекоми). С тази норма под ръка, българинът може да продължи безсрочно да ползва тарифния си план, без да е принуден да се съгласява на по-лоши условия спрямо сегашните. Операторите обаче няма как да са доволни от безсрочни договори, които могат да се прекратят във всеки един момент и ще са принудени все пак да предложат подобни условия, за да обвържат клиентите с нови една или две години. 

Какво да направим, за да ползваме новите цени?

За да ползвате новите цени, в общи линии не трябва да правите нищо. Те ще се приложат автоматично за всички клиенти, които ползват националните условия за роуминг в ЕС/ЕИЗ.

По-рано тази година операторите предложиха и преференциални условия към страни като Сърбия в някои от пакетите си (напр. Mtel Europe&Balkan). Целта на това е клиентите да продължат да ползват тези пакети и след влизането на новите условия за роуминг. От Мтел, например, искат от клиентите си да потвърдят желанието да ползват различни от стандартните условия до 31.05.17. От сайта на оператора разбираме и че "за потвърждение ще се счита и изричното активиране от Ваша страна на алтернативна роуминг тарифа след 01.05.2017 г." Телекомът обаче обещава с априлските фактури да предостави подробна информация за промените на гърба на издаваните от дружеството фактури на хартиен и електронен носител. 

Ако предпочитате по-ниските цени, наложени от ЕК, препоръчваме да изключите всички специални пакети и да изберете "Национални условия за роуминг в ЕС/ЕИЗ" тарифните планове. Те ще ви гарантират, че това, което ще плащате, ще е според правилата на ЕС. Ако изберете алтернативна роуминг тарифа, няма да може да ползвате условията на националния си тарифен план в роуминг в държава-член на ЕС/ЕИЗ.

Ако имате включени минути към всички национални мрежи, роуминг потреблението ще черпи от тях. В случай, че нямате такива, цената ще се формира според цената за разговор към други мрежи на вашия тарифен план. Това важи и за SMS-и те в роуминг. 

За мобилния интернет нещата не стоят толкова просто. Там имаме два варианта, описани на страниците на мобилните оператори така: 

  • в случай, че използвате национална тарифа, където обемът на данни се таксува на единица или използвате лимитиран обем данни с цена на единица по-висока от регулираната максимална цена за роуминг на едро, която се определя от ЕК то:
    Мобилния интернет ще се черпи от включените в тарифния план МB и след изчерпване на включените МB/ или ако нямате такива, цената се формира съгласно посочената в тарифния план цена на МB.
  • в случай, че използвате национална тарифа, определена като „отворен пакет на данни“ информация, то:
    Ще можете да използвате обем мобилен интернет на национална цена в роуминг в страни от ЕС/ЕИЗ, равностоен на двукратния обем, който се получава като общата национална цена без ДДС на този пакет за целия период на фактуриране се раздели на регулираната максимална цена за роуминг на едро, която се определя от ЕК. След достигане на този обем цената на МВ, с която ще бъдете таксувани, ще бъде равностойна на регулираната максимална цена за роуминг на едро, която се определя от ЕК. 

За пример е даден следният вариант: Ако ползвате тарифен план с месечна такса от 15 лв. без ДДС и 2 GB на максимална скорост, след което се прилага ограничение на скоростта, обемът за данни в роуминг, който може да ползвате ще бъде:
15 BGN *2 / (7.7 EUR * 1.95583) = 1,99 GB. 

По същата схема бихте могли да пресметнете и собствените си тарифни планове. 


А вие какво мислите за промените на ЕК? Очаквате ли увеличение на цените на дребно за крайния клиент на местно ниво? Очакваме мнението ви в коментарната секция. 

Източници: Daily Mail, ЕК, Perceptica, Мтел, Виваком, Теленор, НСИ