По нареждане на своя председател Жан-Клод Юнкер Европейската комисия оттегли плана, който щеше да позволи на потребителите на мобилни телефони да използват безплатен роуминг само 90 дни годишно, предава Trusted Reviews.

Острата реакция на налагането на ограничения за безплатния роуминг е предизвикала нуждата предложението да се преработи. През 2015 г. страните от ЕС се договориха доплащането за роуминг да отпадне напълно от средата на следващата година. Юнкер обаче не е бил наясно с техническото предложение, внесено в Европейския парламент и Съвета на ЕС за одобрение. Засега ЕК не уточнява в какъв срок трябва да бъде преработено предложението, преди да бъде представено за гласуване.

Брюксел одобри окончателно отпадане на роуминга миналата година по идея на Комисията "Барозу". От 15 юни 2017 г. националните и европейските тарифи на мобилните оператори трябва да се уеднаквят. Според офиса на Жан-Клод Юнкер Комисията остава напълно решена да сложи край на таксуването за роуминг до юни 2017 г.

Виж още: Премиерата на LG V20 в Европа може да се забави