2017. Това е годината, в която роумингът най-накрая ще падне. Поне такива бяха плановете на Брюксел, които бяха подкрепени от редица организации и аплодирани от страна на клиентите на операторите, които плащат нереални суми за минута разговор в чужбина.

Играта на Еврокомисията с роуминга заприлича повече на гонка между котка и мишка. Котката са големите телекоми, които чрез лобистки усилия донякъде успяха да убедят ЕС, че трябва да се въведе ограничение на безплатния роуминг до 90 дни, а мишката в случая се оказва самата Еврокомисия.

 

Историята

Миналата седмица ЕК направи втори опит да приведе в действие решението за безплатен роуминг за европейците от средата на идната година. В началото на септември Брюксел внесе предложение само за 90 дни безплатен роуминг, което предизвика бурни критики и бе оттеглено. ЕК вече обяви новия си план, според който пътуващите европейци няма да плащат допълнително за разговорите в роуминг в ЕС. За да се избегнат злоупотреби, от които се опасяват телекомите, се предвиждат строг контрол и въвеждане на тарифи за случаите, в които се ползват сим карти от чуждестранни оператори с ниска тарифа от постоянно пребиваващи в страна с по-високи цени на комуникационните услуги.

В началото на септември ЕК представи технически правила за работа на мобилните оператори, след като в средата на 2017 г. влезе в сила решението за отпадане на тарифите за роуминг в ЕС. Те предвиждаха да не се таксува роуминг на разговори и интернет потребление в чужбина само в рамките на 90 дни годишно, а след изтичането на този срок да се начисляват по 4 евроцента за минута разговор и по 0.85 цента за мегабайт пренос на данни, съобщава в. Сега.

Тогава от ЕК обясниха, че отпадането на тарифите за роуминг не се прави заради постоянно пребиваващите в друга европейска държава, а само за хората, които излизат за кратки пътувания за ваканция, на гости или по работа. По данни на ЕК европейците са зад граница средно по 12 дни годишно и 90 дни без роуминг са достатъчни. От ЕК също така настояха, че предложените ограничения са мярка за предотвратяване на злоупотребите от страна на потребителите. Смята се, че след отпадането на тарифите за роуминг хората ще започнат да купуват по-евтини карти на мобилни оператори и да говорят с тях в страните с по-скъпи мобилни услуги. Това предизвика масово недоволство сред потребителските организации и на 9 септември председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер обяви, че оттегля внесеното предложение, пише още изданието.

 

Какво стана в България след предложенията

От април тази година минута разговор или мегабайт данни струват 0.05 евро върху тарифата на "домашния" оператор, а съобщението - 2 евроцента. Българските телекоми също въведоха промените, но с условия, разбира се. Мтел предложи плана “Безкрай” с възможност за използване на всички включени минути и мегабайти за роуминг още преди 30-ти април. Ограничението идваше при по-скъпите планове с неограничени минути, които позволяваха ползване само на 1500 минути и 1500 MB в роуминг. От тези планове в момента няма и помен. Сега Мтел предлага включени 1000 минути, 1000 MB и 1000 SMS само с най-скъпия си план “Безкрай 3XXL”, който идва с месечна такса от 69.99 лв.

Сините и оранжевите от друга страна имплементираха без много екстри задължителните ниски цени за роуминг.

Новите условия за роуминга със сигурност няма да помогнат на европейските телекомуникационни гиганти с поддържането на стабилни приходи. Това, което те направиха като първа стъпка към запазването на приходите си, е увеличаване на цените за разговори при роуминг в държави извън ЕС. Изходящо повикване при роуминг в съседна Сърбия към всички дестинации (включително България) струва 6.99 лв. на минута. Входящото обаждане се тарифира по 2.99 лв. на минута, докато SMS-ите са по 1.29 лв. Най-солено излиза да си провериш Facebook-a за една минутка, например, тъй като българските мобилни оператори таксуват по цели 25 лв. на мегабайт в роуминг за страни извън ЕС. Не, няма грешка. 25 лева на мегабайт. Един видеоклип от YouTube е средно по 20-30 мегабайта. Теоретично, ако си пуснете една песен на телефона от YouTube, ще трябва да платите 500 лева. Операторите обаче имат кредитни лимити за роуминг по около 100 лева стандартно, така че вероятно ще ви блокират достъпа, когато достигнете тази сума със сваляне на 4 (!!!) мегабайта.

 

Лобистки интереси

Дали заради лоша комуникация с медиите или заради очевидно лобистките предложения на ЕК, те бяха посрещнати с огромна критика от страна на потребителските организации. Мнозина се почувстваха излъгани и подведени заради надеждата, че от 2017-та ще могат да пътуват и да говорят спокойно, когато са в други страни.

От различните реакции към документа става ясно, че, от една страна, телекомите смятат, че отстъпките са прекалено големи, а от друга, потребителите - че са твърде малки. Различните гледни точки на оператори и абонати са напълно разбираеми. В случая обаче в епицентъра попадна и самата комисия с опитите си да създаде баланс между двете страни, и то по зле комуникиран начин. В резултат фокусът се измести от истинския проблем - единен дигитален пазар в общност с такива големи икономически дисбаланси на този етап не е възможен, пише Капитал.

Брюксел одобри окончателно отпадане на роуминга миналата година по идея на комисията „Барозу". От 15 юни 2017 г. националните и европейските тарифи на мобилните оператори трябва да се уеднаквят. 

След всичките скандали, свързани с предложенията на ЕК, на потребителите остава само да чакат и да се надяват интересите да бъдат балансирано представени във финалния вариант на проекта за роуминга, който ще влезе в сила от следващата година. Едно е ясно - телекомите нямат намерение ей така да пуснат тези приходи, а потребителите ще продължат да искат своето - достъпни и евтини разговори в рамките на ЕС.

 

Изображение: GlynLowe/Flickr

Прочетете: Телекомите спечелиха: ЕС ще регулира WhatsApp и Skype

Оцени:
Рейтинг: 4
Още от HiComment

Битка на Google с iPhone минава през най-скъпото за HTC

99 | 02.10.2017