С всяка година телефоните от Lite линията на Huawei стават все по-добри и по-добри. Виждаме в тях функции, които предходната година са имали по-скъпите модели, но това не е много изненадващо, защото Huawei са едни от пионерите, когато говорим за такъв тип смартфони. Още през 2015 г. компанията представи по-достъпен модел на тогавашния си флагман. P8 lite всъщност беше толкова популярен, че две години по-късно имаше достатъчно верни фенове, за да бъде оправдано пускането на модел P8 lite (2017). Тазгодишният представител на тази серия се нарича Huawei P40 lite. Тествахме го за известно време и ви предлагаме някои впечатления за него. 

Външният вид и изработката са основни фактори за много хора. Те са първото, с което се срещате, затова ще забележите, че дисплеят на Huawei P40 lite е стъклен, но рамката и задния му панел са пластмасови (в никакъв случай не изглежда по-зле от стъклените). Отключването става със сензор за пръстови отпечатъци, който е разположен върху бутона за включване и изключване и е толкова бърз, че смартфонът се отключва в момента, в който поставим пръста си на бутона, преди да сме имали възможност да го натиснем. Има и опция за лицево разпознаване, при която можем да запишем до две сканирания (например едно с очила и едно без). При него е достатъчно само да вдигнем телефона и да го насочим към лицето, дисплеят се включва автоматично и вече е отключен. Опцията работи и в тъмни помещения, като там увеличава яркостта на екрана, за да освети лицето ни.

Обръщайки поглед към екрана, под него се крие 6.4-инчов LCD панел, с FullHD резолюция 1080x2310. Съотношението му спрямо корпуса е 83.5%, което е добре, защото така работите с повече екран в по-малко тяло. Лично съм голям фен на прореза за предна камера в горния ляв ъгъл. Смятам, че това е най-доброто решение засега, понеже когато гледате филми и видеа, той остава в долната част на екрана и изобщо не прави впечатление. 

Huawei P40 lite работи с Android 10 и скин EMUI 10. В сърцето му е най-новият процесор от среден клас на Huawei – Kirin 810, произведен по 7-нанометрова технология, което означава повече скорост и по-малко загряване. 6 GB RAM и 128 GB вътрешна памет с UFS 2.1 технология за по-бърза обработка на данните гарантират достатъчно мощност и пространство. Ако все пак гигабайтите не ви стигнат, има поддръжка на SD карти до 256 GB (вместо втория слот за SIM карта).

Батерията е 4200 mAh, което е повече от достатъчно. Впечатляващото тук е скоростта на зареждане – 40W. Това е повече отколкото дори на някои флагмани, а Huawei рекламира от 0 до 70% за половин час, с кабел. Освен това има Power Saving и Ultra Power Saving режими, вторият от които обещава в пъти повече време преди ново зареждане, но деактивира повечето функции на смартфона. В настройките може да бъде открита и подробна статистика за това как използваме телефона, в колко % от времето сме използвали дадено приложение и колко ни остава, докато се изтощи докрай батерията.

Един от най-важните компоненти на смартфоните в днешно време е камерата и дали даден телефон снима добре, е един от първите фактори при покупка. Основната камера на Huawei P40 lite e 48МР, но нека припомним какво значи това. Мегапикселите (или един милион пиксела) определят колко детайли може да улови камерата. Повече мегапиксели означава по-голямо изображение (може да бъде разглеждано в по-голям формат, без да се губи от качеството), но те не са мерило за визуална стойност. Размерът на смартфона ограничава и този на обективите вградени в него, и когато имаме 48MP сензор, големината на всеки индивидуален пиксел е сведена само до 0.8 микрона. Затова когато гледате снимките на екрана на телефона, те са супер - не е нужно да има толкова много детайли, понеже така или иначе трудно ще ги видите.

За смартфоните е много по-важна е пост-обработката, която извършва процесора, след като е заснет кадъра. Затова P40 lite снима с 12MP по подразбиране и препоръчва тази резолюция – да, може да снимате с всичките 48MP (дори има Ultra Clarity режим, който помага при определени сценарии), но е добре да ползвате всички мегапиксели само когато искате да разпечатате снимките в по-голям формат на хартия или да ги гледате на голям екран. В противен случай файловете стават много големи и заемат повече място в телефона. Качество на снимките трябва да бъде оценявано предвид цената.

След тестване в продължение на няколко дни, може спокойно да кажем, че се получават превъзходни снимки за този клас смартфони. Камерата има и вграден изкуствен интелект, анализиращ сцената и контролиращ качеството на изображението. Ако преценката му не е по вашия вкус, винаги може да бъде изключен. 

Телефото камерата е причината снимките да придобиват приятен боке ефект, като в повечето случаи отделянето на обекта във фокус от замъгления фон, е много добро.

Широкоъгълната камера (8 МР) работи подобаващо и може да бъде изключително полезна, в моментите, когато желаем да уловим целият пейзаж, но няма как да се отдалечим по-назад.

*Основна камера

*Широкоъгълна камера

Нощният режим също не е за подценяване. Когато го използваме, тъмните части на снимките се изсветляват и дори може да видим обекти, които преди това са били напълно изгубени в мрака. Нощното небе също преминава от тъмносиньо в значително по-светъл нюанс, което невинаги е толкова реалистично, но помага на останалите компоненти на кадъра да изпъкнат повече.

*Без нощен режим 

*С нощен режим 

Още една интересна екстра е наличието на 2-мегапикселов макро сензор. С него оптималното фокусно разстояние става 4 см и можем да снимаме миниатюрни детайли отблизо, за да видим неща, които понякога не можем да уловим с невъоръжено око.

*Super Macro режим

Така важната за много хора селфи камера е 16МР и също като основната поддържа HDR (висок контраст и супер цветове) и AI, който автоматично засича дали сме на закрито или навън, дали е нощ или ден и прави оптимизации за всички различни ситуации, така че да се получи възможно най-доброто изображение.

Оптималната резолюция за заснемане на видео е 1080p с 30fps. Липсата на 4К опция е наложителна, за да се задържи възможно най-ниска цената на устройството. За щастие това се компенсира от друга опция, която бяхме свикнали да виждаме само във флагманите – снимане в забавен кадър. Опциите са за 120fps или 480fps, което е съответно 4 и 16 пъти по-бавно от нормалното.

Ако желаете да ползвате услугите на Google (като Gmail например), винаги можете да разчитате на собствения магазин за приложения на компанията – AppGallery, който ежедневно е обновяван с нови глобални и локални приложения, които може да ползвате на телефона си. В самия магазин ще намерите приложението MoreApps, откъдето бързо и безопасно да изтеглите и инсталирате приложението, което ви трябва. Напомняме – можете да ползвате Gmail и просто като въведете акаунта си във вградения мейл клиент – Mail.

Huawei P40 lite продължава традицията на серията и изглежда, че тази година отново ще е един от топ моделите в сегмента. Ако търсите добро съотношение качество/цена, това е един от смартфоните, който може да ви го предложи.

Вижте още: Неограничено забавление с VOYO.BG в Huawei AppGallery