Все повече слухове сочат, че Apple ще анонсира iWatch скоро. Джон Грубер, един от най-близките до компанията източници, споделя, че това може да се случи още идния месец, макар по-късно да поясни, че се е шегувал. За разлика от iPhone и iPad, които дадоха начало на нови продуктови класове (скролни надолу, за да коментираш "Имаше смартфони и таблети преди iPhone и iPad!"), iWatch навлиза в ниша, която вече включва няколко достойни съперника. Макар и с монохромен дисплей и дизайн, който не допада на всички, Pebble има най-богатото разнообразие от приложения, а Android Wear устройствата, най-вече Moto 360, изглеждат и работят невероятно. За да убеди потребителите, че умните часовници са масов продукт, от който всеки има нужда, а не високотехнологичен експеримент като Google Glass, Apple трябва да отметне дълъг списък с особености. Ето и най-важните от тях според мен.

 

Кръгъл дизайн

Субективно или не, iWatch трябва да бъде кръгъл. Всъщност готов съм да се обзаложа на един чисто нов дрон, че iWatch ще бъде кръгъл. Ключово за Apple и умните часовници като цяло е те да изглеждат максимално близки до обикновените си еквиваленти. Факторът "джаджа, излязла от sci-fi филм" трябва да бъде сведен до абсолютен минимум. Предполагам, че часовникът на Apple ще има по-скоро модернистичен, а не ретро дизайн, а каишките няма да са сменяеми, тъй като ще включват набор от сензори. Логично е да вярваме, че дизайнът на iWatch ще бъде сходен с този на Moto 360.

 

Постоянно включен дисплей

Часовниците, при които трябва да натиснете бутон, за да разберете колко е часът, не се справят с основната си задача — да бъдат на един поглед разстояние. Споделям го като (иначе доволен) притежател на Nike FuelBand, който, макар и технически да не е часовник, може да бъде доста досаден, когато нямате свободни ръце. Apple вероятно ще използва сензора за движение, за да показва часа при движение на китката или ориентация към лицето — технология, която виждаме от години в обикновените часовници, но за включване на подсветката. Не е изключено компанията да представи и по-интересно решение, но едно е сигурно — часът, датата, нотификациите и всяка информация, която може да се определи като важна, трябва да е достъпна за част от секунда. Без бутони, без команди.

 

Повече от ден живот на батерията

Отдавна сме се разделили с красивата мечта умните часовници да имат дълъг живот на батерията. Всъщност подобно очакване е нереалистично, тъй като, изключвайки форм фактора и една от функциите им, те нямат нищо общо с обикновените часовници. Въпреки това масовият потребител не е готов да зарежда още едно устройство всяка вечер, дори това да се случва в най-красивата и удобна докинг станция. iWatch трябва да има живот на батерията поне два-три дни и дори пет-седем дни, за да убеди обикновения потребител, че улеснява живота му, а не го прави по-труден. От повече от година в мрежата се носят слухове, че Apple има проблеми с живота на батерията, и това не е учудващо. Твърде възможно е модулите да са вградени и в каишката.

 

Статията продължава на следващата страница.

Обидно лесна и бърза навигация

iWatch би бил успешен продукт, ако през по-голямата част от деня просто не го използваме в смисъла, в който използваме смартфони и таблети. Умните часовници имат огромен потенциал именно заради възможността да поглеждаме към тях за част от секундата, без да започваме интеракция.

Бързият поглед към кръглия дисплей спестява и десетки изваждания на смартфона от джоба, но за да се случи това, работата с iWatch трябва да е много бърза и удобна. Невероятно бърза и удобна. Основният метод за интеракция остава под въпрос. Със сигурност голяма част от навигацията ще се случва посредством сензорния дисплей, но можем да бъдем сигурни, че свободната реч и движенията също ще имат сериозна роля. Нещо повече — подобно на Google Now, iWatch трябва да съумява да показва подходяща информация спрямо контекста, в който потребителят се намира. В случая Google определено има стратегическо предимство.

 

Самостоятелна работа

Никога няма да забравя първия и единствен умен часовник, който съм притежавал — Sony Ericsson LiveView. Трябва да призная, че го продадох за все още завидна сума седмица след като го включих за първи път, и още не мога да повярвам, че открих купувач. Основният проблем беше връзката към смартфона. Неясно защо тя постоянно се губеше и часовникът ставаше напълно непотребен — дисплеят дори не показваше часа, тъй като устройството го получава от системния часовник на Android.

Убеден съм, че iWatch ще разчита на вашия iPhone и/или iPad за огромна част от задачите, но часовникът трябва да бъде достатъчно автономен, за да продължи да работи, ако излезете без смартфона си. Един от основните сценарии, в които това би се случило, е по време на тренировка в залата, бягане, плуване, колоездене и други спортни активности. Apple ще маркетира iWatch като най-добрия фитнес тракър на пазара. Това твърдение би изглеждало комично, ако трябва да носите и смартфона си.

 

Водо- и удароустойчивост

Област, в която Apple има минимален опит, е осигуряването на защита от силите на природата. Поправете ме, ако греша, но нито един от продуктите в историята на компанията не е бил водо-, ударо- или прахоустойчив. iWatch би трябвало да бъде изключение. Компанията нае редица спортни експерти и индустриални дизайнери, сред които и човекът зад Nike Fuelband. Комбинацията от екстремни свойства и елегантен дизайн, подходящ както за спорт, така и за бизнес, е сложна, но последните Xperia флагмани на Sony доказват, че не е невъзможна.

 

Приложения

iPhone излезе на пазара без възможност за инсталация на нативни приложения от трети страни, но iWatch, също като iPad, не може да си позволи това. Най-важните приложения за iOS би трябвало вече да имат готови версии за малкия дисплей на iWatch и именно те са една от ключовите точки, на които Apple разчита, за да продаде милиони часовници.