Какво си представяте, когато чуете думите геймърски лаптоп? Предполагам отговорът ви се върти около концепцията за огромна, тежка машина, с избухнал от ярки акценти и LED светлини дизайн, чиято “преносимост” се изразява единствено в приликата на формата й с тази на стандартен модел лаптоп. На изложението Computex 2017 в Тайпе, Тайван, Nvidia заяви, че смята да разбиe това клише. Решението идва в лицето на Max-Q - нов стандарт в дизайна на гейминг лаптопи, чиято цел е да ги направи по-леки, по-тънки, с по-добро охлаждане, но да запази високата им производителност.

Как точно ще бъде постигнато това? По този въпрос и за местния хардуерен пазар си поговорихме с Траян Цеглет - първия маркетинг директор за Балканите на Nvidia. Но преди да погледнем зад завесата и под капака на два от моделите Max-Q, които ще се появят в България, нека си припомним някои неща.

Пътят до Max-Q

“Всичко започна през 1999 г.”, започва разказа си Траян. Това е моментът, когато Nvidia представя GeForce 256 с думите “първото в света GPU” (graphics processing unit), макар историята на графичните процесори да може да се проследи чак до 70-те години на ХХ в. През тези първи години на комерсиално потребителско развитие на технологията Nvidia има една-единствена цел - “Да осигурим повече производителност, отколкото изобщо беше възможно тогава”, коментира Траян. “Така стигнахме до момента, в който имаме на практика най-добрите графични процесори на пазара, но когато имаш сурова мощност, задължително трябва да я трансформираш в перфектното изживяване за крайния потребител. Именно това промени фокуса на стратегията ни през последните години. Сега тя е да осигуряваме най-доброто изживяване. Заради това и преди четири години представихме софтуера GeForce Experience, който се превърна в платформа за автоматични ъпдейти на драйвъри и осигуряването им в деня на излизане на очакваните игри, оптимизацията на самите игри, социални функции и най-важното - повишаване на производителността на графичния процесор с течение на времето.”

"Kогато имаш сурова мощност, задължително трябва да я трансформираш в перфектното изживяване за крайния потребител"

Последното важи най-вече за видеокартите с най-новата архитектура на Nvidia - Pascal. Най-просто обяснено повишаването на производителността действа по следния начин: “Да кажем, че сте закупили GPU миналата година и получената производителност за определена игра е била Х”, впуска се в обяснение Траян. “Тази година вече имате производителност 3Х със същата видеокарта на въпросната игра. Смятам, че това е едно от нещата, които привлякоха вниманието на много геймъри по света и ни утвърдиха като лидер в сегмента.”

Последното си изказване Траян бързо подплатява с факта, че “през последните няколко години виждаме наистина голямо повишение на пазарния ни дял, от гледна точка на общ брой потребители и нови потребители, които се ориентират към гейминг сегмента. В България постигнахме увеличение на пазарния дял с 30% само за първата четвърт от тази година и мисля, че тази тенденция ще се задържи. В момента все повече и повече потребители ъпгрейдват заради поколението Pascal”. Той допълва, че увеличението в продажбите важи за целия балкански регион, но е радостен, че “в България тенденцията е на по-висока скорост от другите държави в региона”.

И след това въведение е време да преминем към:

Стандарът Max-Q

В индустрията за космически летателни апарати Max Q е моментът, в който аеродинамичното напрежение на летателния апарат е във върховата си точка. Това съответно води до проектиране на космическите апарати около константата Max Q в ролята й на най-тежкото явление, срещу което са изправени.

"Max-Q на практика е нова философия в дизайна на гейминг лаптопи"

Изхождайки от този любопитен факт, е лесно да видим какво е довело до името Max-Q - предизвикателството, което представлява функционирането на един лаптоп с ограничен вътрешен обем, тегло и термални и електрически лимитации. “Max-Q на практика е нова философия в дизайна на гейминг лаптопи”, казва Траян. “Той представлява нашата отдаденост да предоставим на потребителите си най-доброто гейминг изживяване в различен форм фактор. С представянето на Pascal миналата година успяхме да постигнем няколко неща", продължава той. "Първото беше да подсигурим възможността геймърите да получат същото високопроизводително представяне на графични процесори от десктоп клас в лаптоп. Второто е, че можем да поставим тази видеокарта в ултра тънка, ултра преносима машина.” Или казано накратко, Nvidia се опитват да направят с дизайна Max-Q на гейминг лаптопите това, което преди няколко години Intel стори в сегмента на бизнес моделите с ултрабуците. “За да го постигнем, сме в постоянна връзка с производителите на лаптопи, които са наши партньори, за да координираме усилията си да максимизираме хардуерната архитектура, като междувременно оптимизираме софтуера”, продължава Траян. “Така успяхме да достигнем до т.нар. high peak efficiency. Това означава, че GPU-то работи с най-високата си производителност при най-ниската възможна консумация на енергия.”

Nvidia директно предоставя на лаптоп производители като ASUS, Razer, Acer, MSI, Lenovo и т.н. достъп до вече хардуерно оптимизирани до high peak efficiency видеокарти GTX 1080, GTX 1070 и GTX 1060. Специално селектираните чипове не се различават по физическа големина от намиращите се в момента в десктопи и лаптопи графични процесори, но два параметъра са претърпели промяна. Първо, “може да очаквате производителност някъде между 85% и 95% от тази на стандартен GTX 1080 или друго от поддържаните GPU”, казва Траян. И второ, самият графичен процесор гълта по-малко енергия, особено при високо натоварване. Така GTX 1080 отива от максимален разход на енергия от 150 W до между 90 W и 100 W, GTX 1070 пада от 115 W на 80 -90 W, а GTX 1060 отива от 80 W на 60 -70 W.

По-малкият волтаж означава по-малко излъчвана топлина, което води и до по-малка като обем охлаждаща система. Резултатът е тънкият Max-Q профил. Nvidia не са уточнили какви трябва да са измеренията на лаптопа, за да се брои за Max-Q, но вече има няколко обявени машини, които да отговорят на въпроса. Новият Razer Blade е с дебелина от 18 мм, ASUS ROG Zephyrus, който по думите на Траян може да очакваме и в България, също. Другият модел, който ще излезе в страната - Acer Predator Triton 700, - е малко по-дебел - 18,9 мм. Все още не знаем с каква големина ще са Max-Q моделите на Lenovo, които също можем да очакваме тук, но можем да предполагаме, че са с някъде между 17,9 и 19 мм дебелина.

Nvidia са поставили и друго правило - лимит за шума на вентилаторите при натоварване. Максимумът е 40 dbA и ако лаптопът мине над нея, то той не получава достъп до Max-Q чипове и брандиране.

За да спомогнат за това, Nvidia интегрират в GeForce Experience новата настройка WhisperMode. Освен за по-тиха работа на лаптопа режимът спомага балансирането на визуалните настройки с кадрите в секунда, за да се достигне споменатата по-горе перфектна точка между мощност и енергиен разход или high peak efficiency. До момента са профилирани над 400 игри, като през следващите месеци броят им ще се увеличи. Траян обяснява всичко това по следния начин: “Да кажем, че играеш шутър от рода на Overwatch където 60 FPS осигурява много добро потребителско изживяване. За тази игра тези 60 кадъра в секунда представляват high peak efficiency. По този начин потребители получават добро гейминг изживяване, без тънкият им лаптоп да загрява и да хаби излишна енергия”.

Да си поговорим за охлаждане

Лично за мен това е най-голямата неизвестна пред Max-Q лаптопите. Като добавим към нея и ограничението за шума, производителите на лаптопи определено са изправени пред предизвикателство по отношение на охлаждащи системи. По този въпрос ролята на Nvidia е следната: “Работим върху това да съставим точни насоки за производителите”, казва Траян. “Това включва, първо, движението на въздушното течение в машините. После кои части от лаптопа не трябва да загряват изобщо, като например клавиатурата, тъчпадът. Да няма загряване от страните на лаптопа, за да се избегне дискомфорт, ако потребителят използва мишка. Работата ни се ограничава само до тези, да ги наречем, схеми. Всеки производител разработва собственото си охлаждане, като вземе под внимание тези неща и ги интегрира в решението си, за да получи Max-Q сертификация.”

Два от моделите, които ще пристигнат в България, са ASUS ROG Zephyrus и Acer Predator Triton 700. Очаква се и попълнение от Lenovo.

За да поставим това в перспектива, да погледнем два от Max-Q моделите, които очакваме в България - ASUS ROG Zephyrus и Acer Predator Triton 700. Голямата прилика в дизайна на двата е изтеглянето на клавиатурата в долната част на лаптопа. Логично, но донякъде и непрактично. Докато не ги изпробвам лично, не мога да кажа дали страховете ми, че това ще е страшно неудобно за писане/игра, ще се окажат верни. Но по същество: зоните, посочени от Nvidia като “забранени за загряване” са дръпнати в части на лаптопите, които са по-далече от позицията на хардуерните компоненти вътре в него. Поне при Zephyrus. Acer са преместили тъчпада на Triton в горната “гореща” зона. Дали той ще загрява и колко удобно ще е ползването му - нямам представа на този етап.

Информацията около охлаждането на Zephyrus е наистина оскъдна и всъщност разполагам само с клипове от Computex 2017, които показват следното простичко решение, което ASUS са използвали за машината. Когато лаптопът е отворен, механичната панта изкарва нещо като подкрилка, минаваща по целия долен ръб на Zephyrus. Тя повдига лаптопа, като го поставя под ъгъл (доста удобно) и по този начин създава огромно пространство, откъдето да бъде изкарван горещият въздух. Какво реално ще представлява охлаждащата система, все още е неизвестно.

За моя радост Acer бяха така добри да ми изпратят документа за охлаждането на Triton и да ми спестят доста спекулации по картинка. Изглежда задните крачета на лаптопа са по-високи от предните, отново поставяйки машината под ъгъл и позволявайки всмукването на студен въздух в машината от "всмукващите" вентилационни отвори на дъното й. Такива са поставени и в предната част на лаптопа, точно между клавиатурата и тъчпада. Горещият въздух пък бива изхвърлен от вентилационните отвори в горната част от страните на лаптопа и от тези, заели 85% от дължината на задната част на машината.  

За да бъде изведен горещият въздух от лаптопа, са използвани пет термални тръби, минаващи през цялата вътрешност на Triton. Това е само първата част от “компресираната охлаждаща система”, както я наричат от Acer. Голямата звезда в нея всъщност са двата AeroBlade 3D вентилатора с метални перки (модел 2017-а). Именно те са отговорни за впечатляващия скок с 38% на бързината на движение на въздушното течение в Triton (в сравнение с представянето на пластмасов вентилатор).

Това е постигнато благодарение на уникалния 3D дизайн на вентилатора, съчетал в себе си черти от класически центробежен вентилатор и аксиален десктоп вентилатор. Това е довело до създаването на метални перки с дебелина от 0,11 мм, чиято форма увеличава въздушното налягане, като междувременно кара въздуха да се движи паралелно на оста на вентилатора. Самият вентилатор е с размери 85 x 67.5 x 9, като 3D перките са 59 на брой. Системното въздушно течение е измерено на 3,5 CFM, или кубични футове за минута, което е подобрение с 0,25 пункта от миналогодишния модел AeroBlade 3D.

Как ще се представя тази охлаждаща система под напрежение в машината Max-Q на Acer? Надявам се много скоро да разбера с точност. Ако мога да съдя за него от досегашния ми опит с лаптопи на Acer, включително от едва 10-милиметровия като дебелина ултрабук Acer Swift 7, то надали ще има каквито и да било проблеми. Тук можете да прочетете още за спецификациите на Triton 700.

Колаборационният успех

Инициативата Max-Q на Nvidia безспорно довежда първата същинска промяна в света на гейминг лаптопите от години насам. И в това число не включвам концептуални модели Project Valerie на Razer, със своите 3 екрана или модели като Acer Predator 21 X, които са същински proof of concept. Говоря за гейминг лаптопите, към които обикновено се насочват потребителите. В целия им многогабаритен блясък.

На хартия всичко около машините Max-Q звучи страхотно, но препоръките, които Nvidia предоставя, заедно с по-енергийно ефективните си чипове, не са достатъчни за успеха на новия стандарт. Производителите на лаптопи се нуждаят от точни индустриални дизайни, защото първите Max-Q модели на пазара не просто ще трябва да докажат, че концепцията е изпълнима. А че наистина са едно по-добро потребителско изживяване.