Вярата в здравословните храни, правилното хранене и начин на живот в наши дни е все по-масова. Отвсякъде ни заливат препоръки как да се храним най-правилно, какви диети да включваме в порциона си, кои храни са най-полезни. Всъщност знаете ли, че в Индия например само допреди броени години (до 1992 г.) дори цигарите са се считали за полезни? Е, не точно в пряк смисъл, но е факт, че там се е продавала паста за зъби със съдържание на тютюн.

Друг мит, отново в Индия – радиацията е полезна! И е лек за много болести. Например ако имате болки в гърба – купете си радиоактивна вода.

Буквално всеки ден по света се появява информация за нови и нови митове, които се раждат в главите на шарлатани, мошеници или просто се подхранват от уста на уста и се превръщат в „градски легенди“. Ето няколко примера за такива масово известни днес митове, както и точната научна позиция спрямо тях към днешна дата.

 

Виното помага да се справите с болестта на Алцхаймер

In vino veritas („Истината е във виното"). Може би, но понякога хората често приемат за истина точно това, което искат да чуят. А ето и фактите – когато преди години след множество изследвания учените откриват връзката между ресвератрола (химично вещество, съдържащо се в червеното вино) и положителното му въздействие върху мозъка, маркетолозите и търговците веднага наричат виното „Панацея срещу Алцхаймер“.

И това донякъде е така, но не съвсем. Проблемът е там, че в една чаша вино се съдържа нищожно количество ресвератрол и за да се получи сериозният ефект, който очаквате, трябва да изпиете поне няколко литра вино. А при това положение трябва ли да споменаваме, че пиенето на няколко литра алкохолна напитка дневно хич не е полезно за здравето? Да, ще получите нужната доза полезни вещества, но покрай тях ще получите и други, а вашият организъм ще е подложен на пагубното въздействие на честата употреба на алкохол. Така че избирайте – Алцхаймер или алкохолизъм?

 

Солта предизвиква сърдечни пристъпи

Ако сте от поддръжниците на конспиративните теории за „белия заговор“ – или влиянието на солта и захарта над организма, то тогава сте убедени, че тези две подправки са унищожили два пъти повече хора от загиналите във всички световни войни.

От години насам всички живеем с мисълта, че ако ядем супите и храните си с много сол, то си гарантираме инфаркт и редица болести. Но от научна гледна точка солта е съединение на натрия, а той е много нужен на организма. Големите количества от т.нар. „бяла смърт“, разбира се, има някакво негативно влияние. Освен това приемът на сол вдига кръвното налягане, но само временно. Няма никакви признаци за това, че солта влияе на кръвното в дългосрочна перспектива. Освен това, ако изобщо не употребявате сол, това води до повишаване на нивата на триглицеридите и холестерола.

Прекаляването с всяко нещо не е добре, както и със солта, разбира се. Но нека се повторим – конкретно яденето на солени манджи не е пряко свързано с инфарктите, така че не обвинявайте само солта, а по-скоро мръвките и заседналия си начин на живот.

 

Яйцата са много вредни за сърцето

Едва ли не от деца всичкиса учили да следим непрекъснато за нивото на холестерола в организма ни – вещество, което в един ден води до страховити проблеми. Като например се натрупва в остаряващите ви артерии и води неминуемо до сърдечни пристъпи, атеросклероза и други кошмарни болести.

Но както се случва с много други неща в живота, така и натрупването на холестерол в организма зависи от редица обстоятелства, не само от едно. Без това вещество организмът не може да съществува, а когато то е в излишък, организмът се чуди как да го компенсира. Така че отново не е зле да помислите за баланса, а не да не ядете яйца.

Като неписано правило за появата на холестеролни плаки много лекари обвиняват именно яйцата. Но неотдавна финландски учени завършиха сериозен 20-годишен експеримент, чиито резултати звучат доста утешително – не са намерени никакви преки доказателства за това, че употребата на едно яйце всеки ден повишава риска от сърдечни пристъпи или инсулти. Даже обратното – оказало се, че хората, които приемали по едно яйце на ден, имали по-нисък риск от развитие на най-опасния вид инсулт – хеморагичен.

Да, жълтъците на яйцата са пълни с холестерин. Но е добре да знаете, че в кръвта и храносмилателната ви система от него попада много малко количество. Така че яденето на яйца не е толкова опасно – това е относително евтин източник на белтъци, витамини и минерали.

 

За да сте хубави, трябва да ядете често, но по малко

Още една доста нелепа теория, според която трябва да ядете почти непрекъснато, но в минимални количества, за да не надебелявате. Работата обаче е там, че когато се храните, организмът ви създава инсулин, за да може да преработва въглехидратите в енергия. А излишната енергия се съхранява във вид на сланинки по корема и други места. Така че… колкото е по-голям промеждутъкът между приема на храна, толкова по-добре се изгаря тази енергия.

Освен това стомахът на човека е устроен така, че да приема периодично храната, а не непрекъснато. И приемайки дори само по една ябълка или друго нещо, то вие го дразните и стимулирате непрекъснато да отделя вещества за преработка. Може би по-правилното тълкуване е не да ядете непрекъснато по малко, а да ядете по малко в часовете за хранене – сутрин, обед и вечер.

 

Важно е да изпивате поне по 8 чаши вода на ден

Да се лишавате от вода наистина не е добре. Но ако пиете прекалено много вода, то се започва процес на усилена хидратация. Оттам концентрацията на натрий в кръвта пада рязко и не ви чака нищо добро. Това в случай че се наливате за кратко време с големи количества.

Но, разбира се, ако говорим за умерена употреба, като заветните 8 чаши на ден, падането на натрия не е толкова стремително. Но отново има много зависимости – всичко е относително според годишните времена, климатичните условия и зони. Например гренландците се нуждаят от по-малко вода, отколкото мавританците – досещате се защо, нали? В нашите по-прохладни ширини е достатъчно да изпивате по 30 милилитра вода на един килограм тегло.

Може би този мит е създаден заради това, че в съвременния начин на живот хората често буквално забравят да пият вода и си докарват различни здравословни проблеми. Но ако си имате навик и нужда да пиете течности, това няма как да се случи. Просто следвайте принципа за „следене на урината“. Ако тя е тъмна, наситеножълта и гъста, то значи е време да пиете вода. Ако обаче е чиста, бистра и светла, значи в организма ви има достатъчно течности. Така че не е нужно нищо да мерите, да следите чашки всеки ден и да се притеснявате – просто слушайте езика на своето тяло.

 

Витамините са полезни за всичко

Фармацевтичните компании печелят милиарди долари от успешното убеждаване на хората, че им е нужно непрекъснато да гълтат допълнителни минерали и вещества, които не съществували в храната ни. Де факто дори не сме се нуждаели от никаква балансирана диета, а можело просто да глътнем една красива таблетка, в която се съдържат всичките сили на природата и на Менделеевата таблица.

Но през 2010 година учени от университета в Минесота доказаха, че… приемът на такива изкуствено създадени витамини увеличава риска от сърдечни заболявания и рак! Така че нужно ли е да плащате пари за хапчета, които на всичко отгоре не са вкусни и са скъпи, а ви докарват болести, докато има доста по-евтини способи – да идете на пазара и да си купите салата?

Разбира се, не всичко създадено от човека е вредно, има и много изключения – например през зимните месеци е добре да увеличите приема на витамин D, като при внимателна употреба това се отразява добре на организма. Но през останалото време много внимавайте доколко се доверявате на „добавките“ и зависимостта от чудодейните им свойства. По-добре следвайте нормалния начин на живот, вместо да се застоявате пред компютъра и да мислите че приемът на едно хапче ви избавя от проблеми.

 

Млякото укрепва костите

От много време насам е прието и се счита, че млякото и костите ни са свързани като съпрузи. Логиката идва оттам, че костите се изграждат от калций, а в млякото и млечните продукти като сиренето се съдържа калций. Прието е още, че млякото прави костите по-силни, здрави и едва ли не – нечупливи.

За жалост обаче само с един калций нещата не се получават. Костите са доста капризни и освен калций на тях е необходим още витамин К и магнезий, които изобщо не присъстват в млякото. Затова пък тях ще ги намерите в зелето, горчицата, зелените салати, които за разлика от млякото не съдържат мазнини.

Разбира се, това, че млякото не е панацея за костите, не означава да не го пиете. В случая става дума само за костите. Иначе според други теории млякото дори е вредно, като несвойствена за възрастните организми храна. Но това е една съвсем друга тема.

 

Екологично чистите продукти са много полезни

Колкото повече хората започват да мислят за храната, която поглъщат, толкова по-светло е бъдещето на човечеството. А е лошо, когато мирогледът им определя маркетингови ходове, които изкарват от всеки мек домат истински спасител на човечеството.

Идеята на екологично чистите продукти е такава, че зеленчуците, отглеждани без никакви химикали, са много по-добри от останалите, нали? Но се оказва, че невинаги е точно така. Естествените пестициди, които се използват за производството на органични плодове и зеленчуци, понякога могат да са доста по-опасни от някои химически. Специалисти от Станфордския университет са изучавали с години темата и са посветили на нея над 200 вида изследвания. Според тях не са открити съществени разлики в здравето на хората, които се хранят с обичайната храна от супермаркета и онези хора, които се хранят само с продукти от био органичните магазини. И едните, и другите се разболяват и умират от различни болести. Така че едва ли само храненето с биопродукти определя колко дълго ще живеете, както и какво е качеството ви на живот. Това е доста по-сложен процес, отколкото да давате парите си само за няколко пъти по-скъпи домати.

 

Всичко друго, но не и захар

Никога досега през историята на човечеството страхът от захарта не е бил по-силен. В наши дни всеки продукт, който кара пръстите ви да залепват, предизвиква ужасна паника. Много хора се отказват напълно от сладките изделия, а друга голяма част избира „здравословните“ такива, съдържащи изкуствени подсладители, тръстикова или плодова захар.

Но всички тези царевични сиропи, фруктоза и особено химичните подсладители като аспартама водят много по-често до различни заболявания, отколкото ако употребявате обикновената захар. Отново в случая опираме до максимата – всичко зависи от количеството. Ако ядете всеки ден храна, съдържаща големи количества захар – това не е добре. Ако не ядете изобщо захар – пак не е добре. Ако пък приемате само подсладители – със сигурност не е добре.

Така че яжте каквото ви харесва, просто храната ви трябва да е разнообразна и в неголеми количества. И комбинирайте всички нужни на организма ви храни и течности така, че да получавате от всичко по-малко.

 

Оцени:
Рейтинг: 4
Тагове:
Още от HiComment

Amazon, злият гигант

66 | 27.10.2017