"Здравей, за какво планира да те използва Samsung?" Оказва се, за много неща.

Въпросът е зададен към новия дигитален асистент Bixby, който ще дебютира във флагмана Galaxy S8. Очаква се той да разполага със собствен физически бутон, с който веднага да извикате на помощ този нов помощник, за да ви поднесе търсена информация или да отговори на ваш въпрос.

Galaxy S8 обаче е само първата стъпка за Bixby в едно дълго пътешествие, което може да отведе най-новия виртуален помагач до десетки и дори стотици уреди около нас. Стратегията на Samsung предвижда Bixby да стартира най-напред в телефони, след което бързо да се разпростре и в други устройства. Bixby е поредният избор на един все по-динамичен пазар, където виждаме още Siri на Apple, Alexa на Amazon, Google Assistant и Cortana на Microsoft. Всеки от технологичните гиганти инвестира в тези асистенти, защото за мнозина те са бъдещето на начина, по който общуваме с джаджите около нас. Надеждата на производителите е, че ще интегрирате един от тези AI партньори в ежедневието си и ще продължите да си купувате техните продукти, за да създадете цяла екосистема.

Samsung счита, че изкуственият интелект е следващата голяма вълна в развитието на изчислителните технологии, и Bixby е израз на това. Южнокорейската компания не е единствената, която вижда бъдещето по този начин. Анализаторската компания Gartner прогнозира, че към 2019 г. именно дигиталният асистент ще бъде основният начин, по който потребителите общуват с умните си домове.

Така фундаменталният подход на Samsung към AI помощника не е по-различен; онова, което прави Bixby вълнуващо потенциално решение, е начинът, по който ще го използвате. Вместо просто да задавате въпроси и той да ви предоставя конкретен отговор, Bixby ще ви позволи да управлявате целия телефон. С други думи елементарни въпроси от типа на "Каква е прогнозата за времето?" ще отстъпят място на поредица от команди като "Намери снимка от пътуването ни до Барселона и я изпрати на трима души от телефонния указател".

 

Да обърнеш страницата

Въпреки очевидния ентусиазъм към момента Bixby все още изглежда доста базово. Програмата ще работи само с десет предварително заредени приложения на Samsung, като фотогалерията, телефонния указател, кратките съобщения и настройките. Тя обаче не е интегрирана в имейла или календара, което пречи на продуктивността. Bixby има и компонент за разпознаване на изображения, наречен Bixby Vision, който идентифицира известни места и пейзажи, продукти и текст.

Звучи обещаващо, но засега нито един от дигиталните асистенти не е надскочил определението за прехвалена търсачка. Ако Samsung иска да го направи, Bixby ще трябва да стане доста по-функционален, и то бързо.

Bixby е само едно от оръжията в арсенала на Samsung, а компанията ще има нужда от всичко, което може да мобилизира под знамената на иновациите и привлекателния дизайн. Последната половин година бе тежка за Samsung, що се отнася до смартфоните, a пускането на Galaxy S8 представлява първата голяма премиера след сагата с Note 7 и цялото внимание на потребители, конкуренти и журналисти ще бъде съсредоточено върху новия флагман.

 

Дизайн без конкуренция

С него Samsung ще се опита да хвърли ръкавицата на своя голям конкурент Apple, пускайки функции, които iPhone все още не предлага. Те започват със скенера на зеницата, който вече дебютира именно в Galaxy Note 7 и който позволява на потребителите да отключат смартфона само с поглед към него.

Samsung ще продължи да използва и своите Quad HD AMOLED дисплеи, които са по-ярки и по-контрастни от това, което предлага Apple. Изтекли снимки показват още, че както Galaxy S8, така и Galaxy S8+ ще имат атрактивен нов дизайн, перлата в короната на който е именно почти безрамковият дисплей. Home бутонът изглежда е премахнат от лицевата страна на телефона, за да може там да се побере повече пространство от дисплея. Благодарение на екрана от извито стъкло страничните рамки практически изчезват.

Скенерът за пръстови отпечатъци, който обикновено стои отпред в долната част, сега явно е преместен на гърба, точно до камерата. Това е уникално дизайнерско решение (и преди сме виждали сензори на гърба, но не точно до камерата), което носи и риск - неволно може да зацапате стъклото на камерата, докато пристискате пръста си върху скенера.

Накрая, очакваме телефонът да е водоустойчив - функция, която става все по-разпространена сред производителите на телефони. Вероятно Galaxy S8 няма да е първото нещо, към което ще посегнете, когато отивате да плувате, но би трябвало да оцелее след някое инцидентно потапяне или под поройния дъжд.

 

С верни другари

Въпреки че звездата на шоуто безспорно ще е Galaxy S8, очакваме той да дебютира заедно с няколко нови аксесоара, които също са интересни.

Ако може да се вярва на слуховете, Samsung ще представи нов Gear VR, който да придружи Galaxy S8 и Galaxy S8+. Освен че ще бъде пригоден да побира по-големите телефони, устройството за виртуална реалност вероятно ще предложи и отделен сензор за движение, подобен на този, който Google Daydream View ползва за общуване с VR съдържание. Новият Gear VR ще има по-добри лещи и ще бъде съвместим и с предните флагмани на Samsung до Galaxy S6.

Изненадващо интересен аксесоар може да се окаже док станцията DeX, която превръща Galaxy S8 в Galaxy Desktop, или с други думи в пълноценен настолен компютър. Сравнението, разбира се, е с Windows 10 Continuum функцията на Microsoft. Докът предлага нещо, което никоя подобна джаджа няма – активно охлаждане за телефона. Причината за охлаждането е, че когато Galaxy S8 работи като компютър, той търпи сериозно натоварване, поддържа 4К резолюция на външен дисплей, мултитаскинг и др. DeX Station има два USB порта, HDMI порт и 100 Mbps Ethernet етернет порт.

Не трябва да забравяме още, че Samsung може да анонсира и нова версия на своята Gear 360 камера. За нея не се знае почти нищо, но имайки предвид, че оригиналният модел излезе преди повече от година, на този етап ъпгрейдът е повече от очакван.

 

Ново начало, но не само за Samsung

В един от рекламните клипове, които загатват за излизането на новия модел, Samsung обеща ново начало и сериозна промяна в света на смартфоните. И това е важно, защото този сегмент има нужда от разчупване, от връщане на иновациите. Достатъчно е да видим, че промените спрямо предишните модели са все по-обрани, все по-сигурни. Нови и по-бързи процесори? Повече RAM? По-добра камера? Да, новите модели могат с високо вдигната глава да сложат по едно хиксче в тези полета, но в крайна сметка това е нещо, което винаги се очаква. Вече не можем да се изненадаме от процесор, който има осем ядра, нито от 6 GB оперативна памет. Това е естествения път на всеки нов модел. Най-ясен знак за ситуацията в смартфон сегмента беше Световния мобилен конгрес в Барселона – най-четените и дискутирани новини от него не бяха за върховите флагмани, а за наследника на Nokia 3310 и за новото BlackBerry с клавиатура – нещо, което колегите споделиха и в обзора на живо, който направиха във Facebook страницата ни.

От една страна отдадохме това на носталгията, но от друга – не трябва да пропускаме и разнообразието. Тези телефони, макар и единият от тях да не е „умен“, са нещо, което не сме виждали от много време. Нещо, което носи различното в свят на изпипани флагмани.
Именно в тази ситуация ще се появя Galaxy S8. Базирайки се на всичко, което казахме в началото, телефонът наистина ще бъде върхов, но ще успее ли да донесе различното. Може би отпадането на бутоните на предния панел е добро начало, макар и да сме го виждали в Xiaomi Mi Mix – телефон, който няма масовото разпространение на Samsung. От друга страна, Mi Mix няма една от отличителните черти на Galaxy S от последните три години – извития екран. И така – в момента знаем ли достатъчно, за да кажем, че Galaxy S8 ще върне разнообразието в смартфон сегмента? Не, не напълно. Визуално телефонът е нещо изцяло ново, но трябва да видим какво ще се случи и в софтуерната част, където всъщност очакваме най-големите изненади.

И така, ентусиазмът е огромен, но същото се отнася и за залога. Когато си на върха, всички погледи са вперени към теб и мнозина очакват грешната стъпка. Samsung е компания от голям калибър и се стреми към дългосрочна доминация - Galaxy S8 е един ход, с който тя не може да си позволи да сгреши.

Samsung Galaxy S8 ще бъде представен на 29 март от 18 часа българско време. Остават точно два дни за отговора на много въпроси.

Тагове: