Напиши думата, която търсиш и натисни Enter

Помните ли старите прожекционни апарати? Независимо дали ги пазите като топъл спомен от една изминала ера, или само сте чували за тях от по-възрастни роднини, сега имате възможност да се потопите в подобно изживяване. Със своята компактност и многофункционалност проекторът The Freestyle от Samsung може да бъде използван за гледане на снимки, видеа, филми, сериали, като преносима тонколона, парти светлини и каквото още се сетите.

Хората, които са запознати с бранша, може би ще погледнат леко скептично. През последното десетилетие станахме свидетели на множество компактни проектори, които често разочароваха с представянето си. Ниска резолюция, неточно възпроизведени цветове, некачествено аудио, ограничен избор от приложения, понякога дори лош дизайн.

The Freestyle изглежда като едно ново начало, което създава революция в индустрията. Той не само разполага с впечатляващи характеристики на хартия, но и предлага цяла феерия от функции. Нека разгледаме по-отблизо един от най-обещаващите продукти на CES 2022.

 

На какво е способен?

The Freestyle има нестандартна цилиндрична форма, която го отличава от конкуренцията. Този дизайн се оказва повече от успешен, защото заема по-малко място, което пък автоматично придава повече гъвкавост при употреба.

За самото прожектиране се използва LED светлина, като качеството на сигнала е 1080p при 60 HZ, а яркостта достига 550 LED лумена. Това може и да не звучи толкова впечатляващо, но нека не забравяме, че става дума за портативен проектор, който има за цел да бъде преносим преди всичко, а не от тези, които се вграждат в домашните киносалони.

Това, което кара излъчваната картина наистина да оживее, са опциите за калибрирането ѝ, както и допълнителните настройки. Лещата също е на отлично ниво и не се наблюдава никакво изкривяване или винетиране (неравномерна осветеност по краищата) на образа. Малкият звяр се захранва чрез USB Type-C порт, което значи, че може да го ползвате навън с помощта на преносима батерия.

The Freestyle използва Crystal Engine технология за обработка на картината, която може да бъде открита и в телевизорите на Samsung. Вграденият сензор позволява автоматичното фокусиране да се извършва мигновено, точно както когато снимате със смартфон, понеже е използвана същата 3D технология.

За допълнително улеснение в комплекта е включено дистанционно, което се свързва посредством Bluetooth. Освен че прави навигирането из менюто по-лесно, то приема и гласови команди. Другият вариант за управление на The Freestyle е през приложението SmartThings на Samsung. Ако пък използвате смартфон на компанията, тогава калибрирането отнема около половин минута. Отпред, на самия проектор, също има чувствителни на допир бутони за включване/изключване, усилване/намаляване на звука и яркостта.

След като вече споменахме приложенията, тук е моментът да кажа, че това е наистина умно устройство. Като за начало – има вграден Bixby, а знаем на колко много неща са способни гласовите асистенти. Списъкът с апликации е допълнен от Netflix (което не е толкова често срещано), HBO Max, AppleTV и това е само началото. С други думи това не е проектор, който прожектира картината от лаптопа ви, а такъв, на който казвате: „Хей, Bixby, пусни Тед Ласо по AppleTV“, и той го изпълнява. Заслужава си да се отбележи и наличието на HDR.

Samsung не са забравили геймърите, които могат да се възползват от Game Mode режима, който намалява забавянето от 70 до 42 милисекунди. Освен ако не се занимавате професионално с гейминг, това е напълно достатъчно за едно страхотно преживяване. И понеже става дума за проектор, може да насочите картината както към стена, така и към тавана, ако искате да играете/гледате легнали, или към пода, в случай че сте в настроение за експерименти.

След като заговорихме за картината, тук ще отбележа, че The Freestyle не отстъпва по яркост на стандартен 55-инчов телевизор, когато прожектирате в такъв размер. Ако опитате да го използвате като 30-инчов геймърски монитор, тогава цветовете ще са още по-наситени и живи.

Дотук добре, но никой филм или игра няма да донесат максимално удовлетворение, ако не може да се потопим в звуковия им аранжимент. Повечето проектори са пословични с лошото си аудио, а при някои дори не можем да го чуем, понеже вентилаторът за охлаждане е по-шумен.

The Freestyle обръща нова страница със своя тих вентилатор, а говорителят е оптимален предвид размера. Мощността му е 5 W, има опция за по-плътни ниски честоти и звукът се разпръсква в 360-градусов диапазон, което значи, че може да изпълни цялата стая. Не може да замени саундбар или система за домашно кино, но е в пъти по-добро от това, което предлагат други преносими устройства като смартфони и лаптопи, които използваме за консумация на мултимедия.

Ако това не е достатъчно, може да го свържете към по-мощна Bluetooth тонколона или към безжични слушалки. Също така има опция да изключите прожектирането и да използвате The Freestyle като портативна тонколона, ако сте приключили с гледането и искате да се отдадете на слушане. Наличен е и микро HDMI 1.4 порт.

Последно, но не и по важност – няма как да не споменем светлинното шоу, на което е способен проекторът. Многоцветните лъчи са подходящи както за парти, така и да заменят лампичките по Коледа, така и ако просто искате да създадете определена атмосфера. Опциите за използването им биват ограничени единствено от въображението ви.


Безкрайна практичност

The Freestyle оправдава името си, понеже наистина ви позволява свободно да изразявате своя стил. Може да му бъде открито приложение в почти всеки аспект от живота. Работите от къщи – на него може да прожектирате видеосрещите си. Готвите – прожектирайте на стената рецептата, за да не се налага да цапате телефона си. Децата имат нужда от развлечение – пуснете им детски предавания в която и да е стая. На къмпинг сте – кино на открито за всички. Обичате да четете преди лягане – излъчвайте книги на стената или на тавана. Обичате игри – монтирайте го на тавана и прожектирайте игрално поле право върху масата.

Възможностите наистина са безкрайни. Точно в това се крие суперсилата на The Freestyle. Ако искате да си направите киносалон у дома, тогава монтирането на статичен, професионален проектор ще ви свърши по-добра работа, но на неколкократно по-висока цена. Ако искате устройство, което е проектор, тонколонка и светлинно шоу в едно, можете да го вземате навсякъде със себе си и ползите му не се изчерпват с това да гледате филми и сериали на него, то тогава трудно ще откриете по-добро решение от The Freestyle.

А сега можете да поръчате предварително The Freestyle с предпазен калъф и саундбар HW-A450 на цената на проектора. Научете повече в партньорската мрежа на Samsung или посетете този линк.

 

Снимки: Samsung

Вижте още: Galaxy S22 Ultra може да струва колкото своя предшественик, но при по-малко RAM