След незначително закъснение Samsung обяви Exynos 2200 - своя нов вътрешен мобилен процесор за смартфони. Уникалното в случая е, че той е разработен съвместно с AMD и е първата мобилна система на чип, която включва GPU с графична архитектура RDNA 2, позволяваща функции като хардуерно ускорен ray tracing. Това означава, че потребителите ще могат да се възползват от впечатляваща производителност, сходна с тази при гейминг конзолите.

Exynos 2200 е произведен по 4nm EUV процес на Samsung, познат под името Xclipse. Ядрата са 8 на брой: едно високомощно „флагманско“ Cortex-X2 ядро, три Cortex-A710 ядра за балансирана производителност и четири по-ефективни Cortex-A510 ядра. Според Samsung подобреният NPU предлага два пъти по-висока производителност от своя предшественик. Още миналата година технологичният гигант представи сензори за камери до 200 мегапиксела и тогава всички си зададоха въпроса, кога ще видим процесор, който да го поддържа. Оказва се, че Exynos 2200 е отговорът - архитектурата на ISP е проектирана да изпълнява точно тази задача. Освен това Exynos 2200 ще се справя идеално с 4K дисплеи с честота на опресняване 120 Hz или екрани с QHD+ резолюция и 144 Hz.

Старшият вицепрезидент на AMD, отговарящ за технологията на Radeon GPU, Дейвид Уанг казва в изявление, че това е „първият резултат от множество планирани поколения графики на AMD RDNA в Exynos SoCs“. За сътрудничеството между Samsung и AMD се знае от доста време. Двете компании за първи път обявиха лицензионна сделка през 2019 г., а през изминалата година AMD потвърдиха, че „следващият флагмански мобилен SoC“ на Samsung ще използва RDNA 2. Свикнали сме да виждаме чиповете Exynos във водещите серии на Samsung и явно ще трябва да изчакаме до представянето на Galaxy S22, за да проверим дали технологията на AMD ще докаже своя значителен скок напред в производителността.

Обзор на седмицата за всичко ново, случващо се в света на технологиите, игрите и развлекателната индустрия, можете да откриете в нашия подкаст HiCast.  
Последвай Instagram профила ни и прочети пръв най-интересните новини. 
Абонирай се за YouTube канала ни и гледай нашите технологични ревюта. 

Снимки: Samsung

Виж още: Android 12 с опция да изключим опасната 2G връзка в телефона