През 2020 г. Xiaomi отпразнува десетата си годишнина. И то как. Огромна разпродажба, първият комерсиално достъпен прозрачен телевизор и нов телефон, който се явява най-добрият в цялата история на компанията досега.

Поглеждайки смартфона отпред, не забелязваме нищо необичайно. 6.67-инчов OLED екран, с прорез за 20-мегапикселовата камера в горният ляв ъгъл. Включим ли го, започва да става интересно, защото виждаме, че скоростта на опресняване е 120 Hz. Дотук супер, но нищо, което да не сме срещали преди.

Завъртаме устройството на 180 градуса и ни посреща една от най-големите камера конфигурации, които съм виждал. Тя се състои от 4 сензора - 48-мегапикселов основен, втори 48 MP с невиждано досега на смартфон 120-кратно хибридно приближаване, 12 MP телефото и 20 MP ултраширок. Тук няма как да покажем качеството на снимките, но известният сайт за тестване и оценяване на камери - DxOMark, даде оценка от 130 на Xiaomi Mi 10 Ultra, която е най-високата постигана досега. Това не значи непременно, че това е възможно най-доброто качество, защото се гледа цялостният пакет и възможности. В случай че се чудите, видеозаснемането може да достига 8K резолюция при 24 кадъра в секунда.

Както знаем, колкото и мощен да е хардуерът, трябва също толкова способен софтуер, за качествена постпродукция на кадрите. За щастие тук говорим за Qualcomm Snapdragon 865, който със сигурност ще се справи не само с тази задача, но и с още няколко в същото време. Ако се питате защо смартфонът не ползва най-новия Snapdragon 865+, причината за това най-вероятно е, че е бил в разработка доста време и е бил пригоден вече за предния чип, когато е излязъл новият.

Всичко споменато е невероятно, но също така и енергоемко. Колкото и голяма да е батерията (в случая 4500 mAh), рано или късно ще се изтощи. Това би било проблем, ако не говорехме за телефона с най-бързо зареждане в света. 120 W с кабел, което според компанията изстрелва процентите от 0 до 100 само за 23 минути. Дори безжичното зареждане е 50 W, което е повече, отколкото това с кабел на повечето смартфони. Това е прекомерно много мощност за толкова малко тяло, затова най-вероятно батерията е разделена на две части, както и ватовете, за да не се стигне до прегряване.

Подобна машина няма как да е евтина, но от Xiaomi са се постарали максимално в това отношение. Версията с 16 GB RAM и 512 GB вътрешна памет със сигурност ще попари джоба, но има и модел с 8 GB RAM и 128 GB ROM, което не е най-доброто, но пак е достатъчно за 99% от хората и той е на цена от $760. Сигурно се чудите как е възможно това. Истината е, че компанията има политика за максимум 5% печалба от хардуерните си устройства и това обяснява обичайно ниските им цени.

Xiaomi Mi 10 Ultra е един от най-впечатляващите смартфони, които сме виждали през тази година. Макар и само на 10 години, с него компанията дава заявка, че е крайно време всички да започнат да я приемат сериозно.

Снимки: Xiaomi

Вижте още: Първите телефони на Xiaomi с камера под дисплея идват през 2021 г.

Тагове:
Още от HiComment