Няма две мнения по въпроса – изобретеният през XIX век велосипед е най-популярното превозно средство на планетата. Статистиката сочи, че близо над 2 милиарда колела кръстосват паралели и меридиани. И ако си мислите, че през годините дизайнът на това превозно средство не се променя особено, жестоко грешите. От сгъваеми двуколки до футуристични амфибии, представяме ви 6 от най-яките и нестандартни концепции за велосипеди.

Di-Cycle – и по земя, и по вода

Прилича на „колелото“ на генерал Грийвъс от „Междузвездни войни: Епизод III - Отмъщението на ситите“, нали? Движи се и по земя, и по вода и е създаден специално за нуждите на нидерландския град Хелмонд. Ако набере популярност, властите най-вероятно ще трябва да създадат и специални гаражи за тези истински гиганти.

Hyper Bike – най-странният велосипед въобще?

Да кажем, че по някаква причина не искате да седите, докато карате, и кипите от енергия. Няма проблем – имаме велосипед и за вас. Странният Hyper Bike на Body Rite би трябвало да направи колоездача по-малко уязвим на пътя, предлагайки му по-добра стабилност и баланс. За да го управлявате обаче, трябва да използвате движения, сходни с плуването и катеренето.

YikeBike – електрически и футуристичен

YikeBike е създаден в Нова Зеландия, тежи 9 кг, няма педали, развива до 20 км/ч и се захранва с литиево-фосфатна батерия, която се презарежда до 80% за 20 минути. С едно зареждане на акумулатора могат да се изминат до 8 километра. Дори е сгъваем и може да е ваш за 5000 долара.

Sideways Bike – с рамо напред!

Скучно е да караш велосипед по стандартния начин – с гръдния кош напред. Или поне така мисли Майкъл Килиън – софтуерен инженер, който решава, че светът има нужда от „страничен“ байк, който се управлява кажи-речи все едно е сноуборд. Според Килиън той не е за всеки – само 6 от 10 души могат да се научат да го карат.

Моля, колело с квадратни гуми?

Въпреки че на пръв поглед изглежда супер странно, това колело вози доста по-гладко, отколкото вероятно предполагате. Стига да се намирате на подходящия път, разбира, изпъстрен с равномерно разположени изпъкнали неравности (т.нар. инвертна верижна линия).

EBIQ – кредитна карта или велосипед?

Този необикновен дизайн е дело на изобретателя Юджи Фуджимура. Странният електрически велосипед се захранва от литиево-йонна батерия и разполага със специално отделение за вашия лаптоп, който ще се зарежда, докато си карате.