На пръв поглед новото BMW X5 не изглежда особено различно от предишното поколение на модела. Но четвъртата генерация на луксозното SUV има много оръжия в арсенала си. Новото X5 е по-високо, по-широко и по-дълго. Освен това е по-мощно и има цял куп модерни технологии.

Екстериор

Ако трябва да говоря в цифри, 2019 BMW X5 е с 2.8 см по-дълъг, с 2.5 см по-висок и с цели 6.6 см по-широк. Четири сантиметра дължина са добавени в междуосието. Традиционната бъбрековидна решетка на BMW присъства и в този модел, но много по-голяма и изразителна. Адаптивните LED светлини са стандартни за модела, а красивата синя добавка, която забелязвате във фаровете, са лазерните светлини на BMW.

Задните светлини също използват LED технология. За да стигнем до тях, минаваме през още по-внушителни линии от двете страни. BMW X5 винаги е имал мускулест вид, но последното поколение е най-забележително от тази гледна точка.

Моделът ще се предлага в разновидностите xLine и M Sport. Докато xLine ще залага на по-изискан вид с матова боя и хром с перлено покритие, M Sport, както името подсказва, ще придава по-динамичен вид на автомобила с прибори в цвета на купето и черни релси на покрива. Двата варианта ще излизат от завода съответно с 21- и 20-инчови джанти, а 22-инчовите ще бъдат допълнителна опция и за двата.

Интериор

Таблото запазва характерния дизайн на BMW от последните години, но е реновирано за още по-модерен вид. Аналоговите прибори са заменени от 12.3-инчов приборен дисплей. Със същия размер е сензорният екран на централната конзола. Трилъчевият мултифункционален волан е още по-удобен за водача, а кожата и дървото не изневеряват на стила на BMW.

На по-късен етап очакваме версия със седем места.

Двигател

Стигнахме до най-интригуващата част - двигателя. Новото Х5 ще стартира с избор от два двигателя. Най-мощното изпълнение е xDrive50i, който крие под капака си 4.4-литров V8 с турбина и 456 к.с. Максималният въртящ момент е 650 Nm. Максималната му скорост е ограничена до 210 км/ч, но може да бъде закупен допълнителен пакет, който позволява движение с 250 км/ч. Ускорението от 0 до 100 км/ч става за 4.6 секунди.

Ще има и X5 xDr40i разновидност, която ще се задвижва от добре познатия 3.0-литров 6-цилиндров редови. Неговите конски сили са 335, а ускорението до 100 км/ч от място става за 5.3 секунди.

Задвижване

Който и двигател да изберете, той ще е в комплект с 8-степенна автоматична скоростна кутия. И двата варианта на Х5 ще имат и задвижване на четирите колела. X5 xDr40i ще има опция за електронно контролиран блокаж на задния диференциал. Това е част от офроуд пакета, който можете да поръчате за новото си BMW.

Присъства независимо окачване и за двата моста, като задният използва 5-точкова технология. Сред допълнителните опции са адаптивно M Sport окачване и завиване на четирите колела. Така Х5 става много маневрен при бавно движение и завидно стабилен при по-високи скорости.

Още една полезна опция е въздушното окачване, което може да се контролира поотделно за всяко колело. Благодарение на това в офроуд режим X5 може да се повдигне с 4 см. Може да стане и 4 см по-нисък от нормалното, за да натоварите багажа си по-лесно и удобно.

Технологии за асистенция на водача

Няма как новото X5 да се бори с конкуренцията в най-популярния сегмент, без арсенал от технологии за асистенция на водача. Присъства система за засичане на автомобили в сляпата зона, предупреждение при напускане на пътната лента, предупреждение за удар отпред и отзад, засичане на пешеходци и информация за ограниченията на скоростта.

Очакваме въвеждането на "асистента за задръствания". В него ще се включва удължено време за управление, без ръце на волана, както и автоматична смяна на пътните ленти. Адаптивният круиз контрол също е част от оборудването.

Има опция за асистент за паркиране, който може да управлява автомобила при паралелно паркиране. Присъства и технология, която "запомня" движенията, които сте направили при паркиране напред, така че автомобилът да направи същите маневри, за да напусне паркомястото безпроблемно.

Цена

Очакваме 2019 BMW X5 на пазара през ноември тази година. Цените, на които ще се предлага, все още не са обявени. Очакваме от BMW да споделят тази информация съвсем малко преди официалното стартиране на продажбите на модела.

Тагове: