Броени дни след като привлече вниманието ни с интересно видео, BMW представи официално концептуалният iX3. Това се случи на изложението Auto China 2018, проведено в Пекин. BMW нарича своя Concept iX3 пълноценен Sports Activity Vehicle (SAV). Плановете на компанията за покоряване на сегмента на електромобилите изглежда са сериозни. Наравно със задвижването с нулеви вредни емисии се развиват и технологиите за автономно шофиране и мобилна свързаност.

Мощността на BMW Concept iX3 е над 200 kW или около 270 к.с. Високоволтовата батерия с капацитет от над 70 kWh позволява 400 км пробег. Новият контролер на тази батерия позволява и бързо зареждане от станции, които са пригодени за това. От станции с мощност до 150 kW зареждането става само за 30 минути.

Дизайнът на iX3 не изневерява на линията BMW i и запазва затворената бъбрековидна решетка отпред. Докато самата решетка е затворена с цел подобряване на аеродинамиката, акцентите в син цвят около нея просто подчертават характера на колата. Красивите алуминиеви джанти също имат аеродинамичен дизайн.

Иновациите, които са включени в концептуалния модел, започват от петото поколение на технологията BMW eDrive. Новото при него е, че електромоторът, трансмисията и управляващата електроника са обединени в един компонент. Естествено, че и батериите ще бъдат много по-мощни. Основните преимущества са по-ефективната работа на електрониката и редуцирането на общото тегло на автомобила. Последното допринася за увеличаване на пробега с едно зареждане на батериите.

Архитектурата на новото поколение eDrive на BMW позволява тo да бъде внедренo във всички видове автомобили. Независимо дали е за модел със задвижване на предните, задните или четирите колела, технологията е достатъчно гъвкава, за да може да бъде използвана.

Както и досега, eDrive ще се използва и от другите марки, които са част от BMW Group. Така концернът ще има предложение за всеки потребител на бързоразвиващия се сектор на електромобилите. Компактните размери на общия компонент дава възможност да бъде използван дори за хибридни автомобили.

Вече има цели 10 завода на BMW по света, в които се произвеждат електрически автомобили. Водещият от тях, разбира се, е този в Бавария. Предстоящият сериен модел на iX3 ще се произвежда Шенянг, Китай.

Тагове: