Британската компания за лизинг на автомобили Vanarama се опита да си представи как може да изглежда първата Apple Car, черпейки вдъхновение от iPhone, MacBook и други продукти на Apple, и ги комбинира с реални патенти на Apple, за да създаде 3D концепция, която може да бъде изследвана отвътре и отвън.

Като се има предвид, че Apple остава мълчалива относно плановете си за електрически самоуправляващи се автомобили, концепцията, разбира се, е изцяло спекулативна, но Vanarama казва, че е базирала модела купе SUV на „истински патенти, подадени от Apple“.

Рендерите на Vanarama имат няколко функции, базирани на патенти на Apple, като начина, по който седалките се въртят напълно, за да трансформират интериора в обстановка на всекидневна, и дизайна без колони, осигуряващ лесен достъп.

Други области, вдъхновени от патентите на Apple, включват врати на автобус, които „предлагат по-голяма гъвкавост за движение и товарене на пътници, с изпъкнали прозорци, които увеличават пространството над главата при качване“.

Вътрешните щрихи също базирани на патенти на Apple включват Siri, вградена в кормилната колона (базирана на патент за интелигентен автоматизиран асистент) и напълно персонализирано табло и навигационен екран.

Междувременно стилистичните разцветки са вдъхновени от продуктите на Apple като прибиращите се дръжки на вратите, които наподобяват бутони на iPhone, и мрежестата решетка, вдъхновена от кръглите отвори на Mac Pro, допълнена със светещо лого от предишните поколения MacBook. Матовото бяло покритие е „популярна цветова схема след пускането на ‌iPhone‌ 4 през 2010 г.“.

Разбира се, патентите не гарантират, че Apple ще построи „Apple Car‌, но предоставят доказателства, че компанията проучва развитието на превозни средства, и много доклади предполагат, че Apple тръгва по пътя на бизнеса с коли.

Снимка: Vanarama

Виж още: Ето как Луната може да поддържа 8 млрд. души с кислород за 100 000 години