Самоуправляващите се автомобили не са норма засега, но подобни времена не са толкова далеч. Има пет нива на автономност, които определят доколко е способна всяка кола сама да се движи без човешка намеса. Тази скала съществува от 2014 г. и е дело на SAE International (Society of Automotive Engineers). Всъщност има и ниво 0, което се отнася за повечето коли, които не асистират на шофьорите по никакъв начин. Нека да разберем обаче какво значи всяко от другите пет нивa.

 

1-во ниво: подпомагане на водача

В този случай шофьорът отново се налага да извършва повечето дейности, но бива леко подпомогнат. Например тези коли имат асистирано спиране, което задейства спирачките, ако се приближите твърде много до друг автомобил. Също така имат адаптивен круиз контрол, който се грижи за скоростта и отстоянието от другите превозни средства. Към първо ниво принадлежат повечето коли в днешно време, които имат и звуков асистент при паркиране.

 

 2-ро ниво: частична автоматизация

Това ниво позволява на водачите да се освободят от някои елементи на шофирането. Колите сами по себе си могат да помагат с управлението, ускорението, спирането и поддържането на скоростта, но шофьорите трябва през цялото време да държат ръцете си на волана, в случай че се наложи намеса от тяхна страна. Тук вече автомобилът не само се грижи за отстоянието от други превозни средства, но и спазва ограниченията на пътната маркировка.

 

 

3-то ниво: условна автоматизация

Тук вече може да се отпуснете и да оставите автомобила да върши всичко. Спокойно може да използвате дори смартфона си и да сте сигурни, че няма нужда да правите каквото и да е откъм шофиране, поне при скорости до 60 км/ч. При това ниво колата вече може да бъде наречена напълно автономна, но само при перфектни пътни условия. Това включва както метеорологичните, така и наличие на всички нужни маркировки. Засега са много малко превозните средства, които имат подобни възможности.

 

4-то ниво: висока автоматизация

При това ниво колите вече могат да правят всичко сами – ускоряване, завиване, спиране и т.н. Те също така „наблюдават“ пътя и могат да реагират при появили се препятствия, както и да сменят ленти, ако е наложително. Отново обаче това важи при определени условия. По-сложните обстоятелства като задръствания не могат да бъдат менажирани от това ниво.

 

5-о ниво: пълна автоматизация

Най-високата степен на автономност не изисква никаква човешка намеса. Тя позволява да се качите в колата и да забравите, че пред вас има волан, лост, педали и т.н. Автомобилите са управлявани от изкуствен интелект и реагират на реални точки от данни, генерирани от сензори. Един от големите проблеми пред достигането на това ниво е огромната база данни, която се генерира – около 4 терабайта на час. Това означава, че е нужна наистина мощна AI система, за да се обработва и реагира на всички тези нули и единици.

 

Снимки: Unsplash

Вижте още: Какво знаем за колата на Apple досега?