Apple продължава да разширява броя на самоуправляващите се автомобили, които тества по улиците на Северна Калифорния. Заключението е направено на база новите номера, регистрирани от калифорнийския Департамент за моторни превозни средства.

Към момента Apple има 55 автомобила на пътя, управлявани от общо 83 шофьори, в сравнение с 45-те автомобилни разрешителни, които компанията притежаваше през март. От април миналата година Apple постоянно добавя нови автомобили към своя гараж, всички от които са оборудвани с автономен шофьорски софтуер, който Apple разработва.

За своето софтуерно тестване Apple използва кросоувъри Lexus RX450h, оборудвани с модерни LIDAR технологии и набор от камери. Въпреки че Калифорния позволява напълно автономни превозни средства без водач да бъдат тествани на обществени пътища, Apple все още не притежава тези разрешителни и всичките им превозни средства имат водачи вътре.

Слуховете за работата на Apple в бизнеса с автомобили се появиха още през 2015 г., когато компанията нае хиляди автомобилни специалисти и проучи възможността за пълен електрически автомобил, проектиран от нея. Тези планове не бяха непосредствено реализирани и през 2016 г. дългогодишният висш служител на Apple Боб Мансфийлд пое автомобилния екип и Apple се преориентира не към автомобили, а към софтуера за самоуправлението им.

По време на промяната директорите на Apple изглежда са дали срок до 2017 г., в който екипът да "е доказал осъществимостта" на система за самоуправление на автомобили и предвид продължаващото разширяване на гаража на Apple от умни коли, изглежда, че компанията е решила, че има напредък в развитието.