През октомври шефът на Fiat Chrysler Майк Менли заяви пред инвеститори, че обмисля идеята да прави коли по електрическата технология на други компании. Сега обаче автогигантът, който притежава марки като Fiat, Chrysler, Jeep и Dodge, е готов да направи следващата крачка. Производителят води разговори с поне два изпаднали в криза електрически стартъпа, за да закупи тяхната технология, с която да прави електрически коли във Fiat Chrysler.

Една от тези две потенциални цели е злополучната китайска компания Faraday Future, която от повече от година флиртува с фалита. От интерес за Fiat Chrysler е нейната технология за задвижване, която вече е тествана през есента. Другата компания пък е Seres, която явно също има апетитни патенти и технологии.

И двете млади компании се нуждаят от подобна сделка. Fаraday Future изтърпя две големи финансови кризи и уволни стотици хора. Наскоро тя си избра нов шеф и в момента търси 850 милиона долара, за да изкара на пазара първата си кола – луксозния джип FF91. Междувременно Seres, която също е китайска, преустанови плановете си да пусне два е-джипа в САЩ тази година и също уволни доста хора.

Политиката на Fiat Chrysler е подтикната от това, че по-рано тази година Ford обяви, че инвестира в е-стартъпа Rivian.        

Виж още: Скутерите на Lime вече са навсякъде с изключение на Южния полюс

Тагове: