GM току-що обяви най-новия си електрически автомобил - Cadillac Escalade IQ EV. Новият Escalade разполага с почти всички топ екстри, които бихте очаквали от автомобил за 130 000 долара, включително 55-инчов LED дисплей. Но има един ярък пропуск, който се съчетал идеално с този огромен дисплей - Android Auto.

Още през март стана ясно, че GM планира да ограничи достъпа до Android Auto и Apple CarPlay в бъдещите си електрически автомобили. Вместо това компанията ще работи по създаването на свои собствени информационно-развлекателни системи с помощта на Google. Това е ход, който след обявяването му предизвика много реакции от страна на автомобилните ентусиасти.

Човек би си помислил, че като е на платформата Android Automotive, Esclade IQ EV поне ще ви даде възможност да използвате Android Auto. Но изглежда, че това няма да е така. Според сайта The Verge той е получил потвърждение, че съвместимост за функцията за прожектиране на телефона напълно липсва.

Ако се чудите защо GM прави такъв непопулярен ход, вероятно това е свързано с плановете на компанията да генерира приходи от навлизане в бизнеса със софтуер като услуга. Според GM Authority автомобилният производител иска да генерира до 25 млрд. долара приходи годишно още до 2030 г., като предлага продукти от типа "софтуер като услуга". Наличието на софтуерна платформа ще му позволи да създаде модел за споделяне на приходите от платени приложения, разработени от компании на трети страни. Според изданието старши вицепрезидентът на GM по иновациите и растежа е заявил, че собствениците на нови автомобили биха били готови да плащат до 135 долара на месец за различни абонаментни приложения и функции.

Но какво мислите вие? Бихте ли били готови да платите 130 000 долара за автомобил, в който липсва важна функция като Android Auto?

Снимка: Unsplash

Виж още: Сайтовете с еротично съдържание вече ще изискват доказателство за пълнолетие