Volvo отдавна има слава, когато стане въпрос за автомобилна безопасност, и сега става ясно, че скоростта е едно от най-големите ѝ опасения. Шведската марка ограничава максималната скорост на всичките си автомобили до 180 км/ч, започвайки от моделите за 2021 година. Технологиите за безопасност и градската инфраструктура не са достатъчни за предотвратяване на наранявания при високи скорости, казва Volvo. По-ниските граници биха отговорили на тази празнина, а също ще стимулират и по-доброто поведение на водачите. На всичкото отгоре Volvo намекна, че използва специална технология за ограничаване на скоростите.

Компанията ще оборудва автомобилите си с "умен" ограничител на скоростта, който ще отчита географската позиция на превозното средство.

През април 2018 г. британските експерти от Thatcham Research обявиха най-безопасния автомобил в страната. Това е Volvo XC90, тъй като от неговото излизане през 2002 г. на местния пазар до сега нито един човек не е загинал при катастрофа с него. Шведският автомобилопроизводител се надява, че още догодина ще разполага с достатъчно модерни системи, които ще постигнат нулева смъртност на пътя.

Volvo се пита дали автомобилните марки имат "право или дори задължение" да използват технология, която ограничава безразсъдното поведение, и се надява, че проучването на ограничения може да предизвика дискусия.

Въпреки че може да изглежда просто като рекламен ход, като се има предвид, че максималната граница в повечето страни вече е определена на 120 или 130 км/ч, това може да се окаже началото на тенденция, която да последват и други производители.

MADE IN CHINA: Китайските открития, които промениха света

---

Най-интересните сайтове и приложения, с които да уплътните точно един час свободно време

Тагове: