Volkswagen никога не е крил амбициите си да изгради огромна система от умни автомобили. По-рано тази година компанията си партнира с Microsoft за създаването на Volkswagen Automotive Cloud, а сега развива идеята си посредством закупуването от Volvo на тяхната WirelessCar услуга.

Сделката на стойност 122 милиона долара дава на немския гигант контролен дял от 75 процента в свързаната платформа и помага на Volkswagen по два начина. Първо, достъпът до технологията зад WirelessCar ще осигури платформа за обмен на информация между операционните системи в колите и облачната централа. Второ, този ход намалява конкуренцията. Volkswagen иска да изкара операционната система в движение до 2020 г., но не е единственият автопроизводител с такива аспирации.

Audi например работи с Huawei за разработката на умни свързани коли, докато BMW, Ford и GM обединиха усилия за създаването на блокчейн система при автомобилите.

Що се отнася до Volvo, сделката, която трябва да приключи в началото на 2019 г., ще даде на компанията сериозна финансова инжекция и възможност да се съсредоточи върху стандартните си модели, които са неин основен бизнес от 1999 г. насам.

Тагове: