Porsche обяви, че ще направи електрическа версия на своя супер популярен модел Macan. Така той ще се превърне в първия изцяло електрически компактен SUV на компанията. Е-версията на Macan, който е най-продаваният автомобил на Porsche с над 90 000 бройки за 2018 г., ще навлезе в масово производство в началото на следващото десетилетие. Тя ще бъде третата е-кола в каталога на Porsche след седана Taycan и Cross Tursimo, които ще влязат в производство съответно през 2019 г и 2020 г.  

Е-версията на Macan ще бъде създадена в завода на Porsche в Лайпциг, който ще се трансформира в изцяло електрическа фабрика. Porsche не казва нищо за мощността или батерията на новия модел, но разкри, че Macan ще споделя същата 800-волтова система, използвана от Taycan и Cross Turismo. Това ще позволи само за 15 минути да заредите батерия за пробег от 300 км, което прави колата практична за пътуване на голямо разстояние. За такова зареждане обаче ще трябва да използвате собствените станции на Porsche.

Една от основните причини за популярността на Macan e, че моделът е относително евтин за Porsche с начална цена 47 000 долара. Е-версията вероятно ще бъде по-скъпа, но едва ли ще достигне онези 130 000 долара, колкото струва Taycan.

Porsche обяви, че възнамерява да инвестира около 6 милиарда евро в е-модели до 2022 г.

Още от Tech