Faraday Future официално пусна на пазара дълго отлаганите си електромобили FF 91, включително ограничена серия, наречена Futurist Alliance, която е с доста висока цена - 309 000 долара. Както отбелязва Autoblog, това е дори по-скъпо от Lucid Air Sapphire за 249 000 долара, който е "ултра високопроизводителен" електромобил с подобни характеристики. Моделът FF 91 2.0 Futurist на компанията ще се продава на същата цена като Air Sapphire - 249 000 долара, докато за базовия FF 91 2.0, който се очаква да бъде най-достъпният от трите, все още няма цени.

И двата модела - FF91 2.0 Futurist Alliance и Futurist, се задвижват от три електромотора и могат да развиват скорост от 0 до 100 км/ч за 2.27 секунди. Автомобилите с мощност 1050 конски сили могат да развиват скорост до 220 км/ч, а батерията им с капацитет 142 кВтч може да поддържа пробег от около 500 км - по-кратък от пробега на Tesla Model S, но по-дълъг от този на Model Y. И двата автомобила имат еднакви седалки с "нулева гравитация", които имат голям ъгъл на накланяне за по-голям комфорт, както и 27-инчови дисплеи за пътниците отзад.

Въпреки това автомобилният производител ще произведе само 300 електромобила Futurist Alliance, които ще имат ексклузивен дизайн на колелата и ще се предлагат в ярко сребристо, матово сребристо и матово черно. Собствениците на Futurist Alliance ще получат и ексклузивно професионално обучение за работа на писта и Apple Watch, зареден с функциите за управление на автомобила на автомобилния производител. Освен това първите 91 собственици ще получат високоскоростен интернет пакет за сателитни комуникации, включен в покупката им.

В допълнение към обявяването на цените на двата модела Faraday Future пусна на пазара и FF aiHypercar+ - "продукт на екосистемата за мобилност" с доста неясно описание към момента. Според Autoblog абонаментната услуга ще даде на клиентите достъп до някакъв вид асистент с изкуствен интелект за персонализация и поддръжка на автомобила. Тя ще струва на първите 2000 потребители в САЩ и Китай умопомрачителните 14 900 долара годишно, така че всички останали ще трябва да се подготвят да платят повече от това.

Предварителните поръчки за моделите FF91 2.0 Futurist Alliance и Futurist вече са отворени за заинтересованите купувачи в САЩ и Китай срещу депозит от съответно 5000 и 1500 долара. Те все още нямат дата на доставка, но Faraday Future казва, че трифазният план за доставка е започнал на 31 май. На 6 юни компанията ще проведе събитие за група клиенти, които нарича Industry Expert FPO(s), след което те ще получат възможност да платят и да получат първите бройки за доставка.

Снимка: Faraday Future