Ново проучване показва, че 18 процента от собствениците на е-коли се връщат към бензинови модели – и причините за това са точно каквито бихте очаквали.  

Анкетата на университета на Калифорния обхваща 4000 домакинства в щата, като 20 процента от собствениците на хибриди и 18 от тези на е-коли в крайна сметка заменят иновацията в транспорта с традиционните ДВГ модели. Основната причина е разочарованието, свързано с това, колко неудобно е да зареждаш новата си кола, както и да не разполагаш с достатъчно мощно зарядно устройство вкъщи. Това последното е проблем, с който цялата автоиндустрия се опитва да се справи и рязко противоречи на идеята за е-колата като превозно средство, което може да получи пълен резервоар, без да ходите до бензиностанцията.

Вместо това собствениците на е-коли често трябва да разчитат на обществени зарядни станции, чиято наличност и удобство не са на високо ниво.

Любопитно е, че според проучването жените са по-склонни да се откажат от е-колата за сметка на нормален автомобил, отколкото мъжете.

Що се отнася до отделните марки е-коли, анкетата показва, че собствениците на модели Tesla е най-малко вероятно да се откажат от тях за сметка на бензинов или дизелов модел. На другия полюс са собствениците на Fiat 500e, които явно най-много съжаляват за покупката си, и при тях вероятността да се върнат към традиционния метод на задвижване е най-голяма. Това може би не е съвсем изненадващо, ако сравните това, как колите на Tesla се конкурират със сходни модели на бензин и как изглежда това сравнение между Fiat 500e и неговите бензинови събратя.

Снимка: Еlectrek

Виж още: Изкуствен интелект ще разпознава дали сте болни от COVID-19 според кашлицата ви