Италианският производител на луксозни спортни автомобили Ferrari се готви да пусне на пазара първия си електрически автомобил. Новата електронна сграда на компанията отвори врати в петък, като на събитието присъства италианският президент Серджо Матарела. Новият завод, който се захранва изцяло с възобновяема енергия, е готов да пусне на пазара първия е-спортен автомобил Ferrari.

Първият изцяло електрически спортен автомобил на Ferrari ще бъде произведен именно в новата е-сграда. Главният изпълнителен директор Бенедето Виня заяви, че новият завод ще "освети" бъдещето на Ferrari.

Електронната сграда ще даде възможност на Ferrari да продължи "дръзко да предефинира границите на възможното". Първият електрически спортен автомобил на Ferrari ще се произвежда в съоръжението заедно с хибридите от следващо поколение и автомобилите с ДВГ. В съоръжението ще се произвеждат и батерии, електрически двигатели и инвертори за е-колите на Ferrari.

Ferrari е инвестирала приблизително 214 млн. долара (200 млн. евро), за да превърне съоръжението в реалност. След като отвори врати в петък, Ферари заяви, че заводът ще помогне за подобряване на ефективността и гъвкавостта.

Сградата ще се захранва изцяло с възобновяема енергия. Над 3000 слънчеви панела на покрива произвеждат 1.3 MW енергия. Ферари заяви, че чрез повторното използване на дъждовната вода и енергията в производствения цикъл 60% от енергията, използвана за тестването на батериите и двигателите, ще бъде възстановена и пренасочена.

Новото откриване идва, след като тази седмица източници на Ройтерс съобщиха, че първият електрически спортен автомобил на Ferrari ще струва най-малко 535 000 долара (500 000 евро). Според източниците Ferrari вече разработва втория си електрически автомобил. Той все още е в ранен стадий, но ще бъде сглобен в новата екосграда.

Миналата година Ferrari пусна на пазара първия си plug-in хибрид SF90 Stradale, с който електрифицира марката. До 2026 г. Ferrari се стреми електрическите превозни средства и хибридите да представляват 60% от продажбите.

Междувременно луксозният съперник Lamborghini разкри първия си електрически автомобил - Lanzador EV - през август миналата година. Очаква се Lamborghini да пусне Lanzador на пазара през 2028 г.

Снимка: Unsplash/Ferrari

Виж още: Arm устройствата с Windows вече могат да подкарат над 1200 игри