Илон Мъск твърди, че новият суперклъстер за изкуствен интелект на Tesla ще нарасне до над 500 MW, което ще го превърне в един от най-големите в света, ако не и в най-големия. В същото време главният изпълнителен директор твърди, че Tesla постига рекордни резултати със своя следващ чип за изкуствен интелект.

Преди няколко месеца научихме, че Tesla има проблеми с изграждането на ново разширение на Гигафабриката в Тексас, в което да се помещава нов гигантски суперкомпютър за обучение на ИИ на Tesla.

По това време чухме, че Tesla се стреми към 100 MW клъстер, който да бъде готов до август. Мъск отмени други проекти в Tesla, за да съсредоточи строителните ресурси върху разширението.

Коментирайки видеоклипове, заснети с дронове, на разширението на завода, Мъск заяви, че капацитетът ще нарасне до над 500 MW през следващите 18 месеца:

"Готвим се за ~130 MW мощност и охлаждане тази година, но ще се увеличи до >500 MW през следващите около 18 месеца. Целта е половината от хардуера за изкуствен интелект на Tesla, а другата половина на Nvidia. Играйте, за да спечелите, или не играйте изобщо", написа той, намеквайки за амбициозната цел.

Сега Мъск потвърди, че Tesla планира да използва както свой собствен хардуер, така и този на Nvidia, а също и на други доставчици. Нещата обаче стават малко неясни, тъй като Мъск изглежда намеква, че Tesla ще използва някои от своите компютри HW4 за тренировъчните клъстери. HW4 обикновено се отнася за вградения в автомобила компютър на Tesla с разработен от самата компания чип, докато Dojo се използва за обучение като този нов клъстер.

Снимка: Unsplash

Виж още: Всеки пиксел в игрите на бъдещето може да бъде създаден от изкуствен интелект