Fiat е най-новият автопроизводител, който обяви, че преминава изяло към е-коли. Считано то 2025 г., компанията ще спре да използва двигатели с вътрешно горене, а към 2030 г. целият автопарк ще бъде на ток.

„Наше задължение е да пуснем на пазар е-коли, които не са по-скъпи от тези с ДВГ, колкото можем по-бързо, имайки предвид намаляващите цени на батериите. Устойчивата мобилност е нашата най-голяма цел и между 2025 и 2030 г. цялата ни продуктова линия постепенно ще стане електрическа. Това ще бъде радикална промяна за Fiat“, казва шефът на Fiat Оливие Франсоа.

Fiat току-що пусна е-версия на своя градски модел 500, като за момента двата модела ще съжителстват на пазара.

Според Франсоа решението за пускането на електрически Fiat 500 е било взето преди пандемията и още тогава компанията е знаела, че времето за компромиси свършва. С амбициозния си план Fiat иска да подобри достъпа до е-коли и зарядни станции, както и качеството на въздуха.

Няколко автокомпании вече планират да станат изцяло електрически през следващото десетилетие – Mini, Volvo и Ford трябва да го направят към 2030 г., а Honda – към 2040 г.

Снимка: Fiat

Виж още: Над половин милион души желаят пламенно Tesla Cybertruck