Говори се, че от известно време Google се опитва да навлезе в автомобилното пространство. Гигантът вече има своята операционна система Android Auto, работеща на автомобили от големи производители като Volvo, GM, Honda и други. Но сега новите планове са компанията да обедини усилия с Renault, за да създаде „софтуерно дефинирана“ кола, която и двете страни наричат ​​„превозното средство на утрешния ден“.

Линията смартфони Pixel е доказателство, че силата на Google е в софтуера и AI, когато става дума за продукти. Изглежда, че компанията от Маунтин Вю, Калифорния, иска да приложи същите принципи към новото превозно средство, което разработва с Renault.

Компаниите споделят, че това ново интелигентно превозно средство ще обедини най-доброто от автомобилния и дигиталния свят. То ще се основава на съществуващата операционна система Android Automotive и технологията Google Cloud, за да позволява нови услуги при поискване и непрекъснати надстройки.

Двамата партньори ще разработят набор от бордови и извънбордови софтуерни компоненти, посветени на софтуерно дефинираното превозно средство (SDV). Google ще помогне за създаването на дигитален близнак на автомобила, който ще включва усъвършенствани възможности за изкуствен интелект за по-лесна и непрекъсната интеграция на функции към текущото превозно средство.

Колата ще включва и персонализирани изживявания като проследяване на поведението при шофиране, често използвани дестинации като станции за зареждане и други.

Снимка: Renault

Виж още: Партньор на Apple навлиза в бизнеса с електромобили по нов и неочакван начин