Когато името ви е Foxconn и целият свят знае, че това е компанията, на която Apple е поверила голяма част от производството на iPhone, е малко вероятно да си търсите допълнително задачи. Но с подходящия партньор - явно всичко е възможно. Държавният инвестиционен фонд на Саудитска Арабия оповести, че е създал съвместно предприятие с Foxconn за изграждане и продажба на електромобили. Това е поредната стъпка за постигане на целта на Vision 2030 за намаляване на зависимостта си от петрола и диверсификация на икономиката. 
Новата компания ще носи името Ceer и ще проектира, произвежда и продава портфолио от електромобили, използвайки технологията за компоненти на BMW. Ролята на Foxconn е да разработва електрическата архитектура на превозните средства, която според Саудитска Арабия ще доведе до „портфолио от продукти“ в областта на информационно-развлекателните системи, свързаността и технологиите за автономно шофиране.

 
Според съобщението първите електромобили от марката Ceer се очаква да излязат на пазара през 2025 г. 
Саудитският публичен инвестиционен фонд (PIF) заяви, че Ceer е първата електрическа марка в страната и ще привлече повече от 150 милиона долара преки чуждестранни инвестиции, като създаде до 30 000 преки и непреки работни места. Преките чуждестранни инвестиции са ключова част от плана на престолонаследника Мохамед бин Салман. Миналата година страната обяви национална инвестиционна стратегия за достигане на повече от 100 милиарда долара годишно до 2030 г. Марката Ceer се очаква да допринесе с 8 милиарда долара към БВП на кралството до 2034 г. 
Това не е първата мащабна инвестиция на PIF: през 2018 г. бяха инвестира 1 милиард долара в Lucid Motors. През пролетта на 2022 г., притежавайки 61% от Lucid, Саудитският публичен инвестиционен фонд пое първоначален ангажимент да закупи 50 000 от електрическите автомобили на Lucid с опция за закупуване на допълнителни 50 000 превозни средства през следващите 10 години. 
Що се отнася до Foxconn, компанията сключи сделки за производство на електромобили за Lordstown Motors и Fisker. Освен това си партнира с тайванския автомобилен производител Yulon Group за изграждането на електрически SUV, наречен Model C. 
Председателят на Foxconn Liu Young-way каза през октомври на третото си годишно събитие Hon Hai Tech Day, че иска да преповтори успеха на компанията в производството на устройства, като се насочи към сектора с електромобили. Явно мисията е стартирана.  

Снимка: Ceer

Виж още: Най-големият износител на петрол иска да изнася и по 150 000 е-коли към 2026 г.