Нов доклад на Bloomberg твърди, че Apple ускорява плановете си за пускането на самоуправляващ се е-автомобил, което е планирано да се случи до 2025 г. На база на тази информация инвестиционната банка Morgan Stanley излезе с нов анализ за това, как Apple Car би засегнала бизнеса на Apple и автомобилната индустрия като цяло.

„За нас продължава да бъде работна прогноза, че Apple един ден ще навлезе в бизнеса с автономни електрически средства за транспорт. Когато този ден дойде, последиците за автомобилната индустрия ще са значителни“, пише в доклада.

Докладът на Bloomberg твърди, че в идеалния случай Apple Car ще бъде без волан и педали и съответно напълно автономна. На свой ред анализаторите от Morgan Stanley считат, че подобна реализация категорично трябва да бъде услуга за споделено пътуване, а не автомобил, който притежавате. Те посочват, че успехът на Tesla в автобизнеса и автономността е ускорил плановете на много конкуренти, включително и Apple.

В същото време експертите на банката квалифицират като "негативен ход" желанието на гиганта да се насочи към този сегмент, изказвайки неочакван песимизъм относно плановете.

Накрая Morgan Stanley прогнозира, че към 2025 г. продажбите на напълно автономни коли ще достигнат 100 000 бройки, но повечето от тях ще бъдат извън САЩ заради регулаторни ограничения.   

Снимка: Apple

Виж още: iPhone 14 може би ще се радва на нови Wi-Fi 6 модули