Tesla публикува своите резултати за доставка и производство за Q1 2022 и потвърди малко над 310 000 доставки, което е нов рекорд за доставени коли за всички времена въпреки трудното по няколко причини тримесечие.

Поради проблеми с веригата за доставки и две отделни спирания в Gigafactory в Шанхай мнозина вярваха, че Tesla най-накрая ще прекъсне впечатляващата си поредица от тримесечни рекорди за доставки.

Очаквахме, че Tesla лесно ще победи рекорда си за доставки за първото тримесечие, но би било изключително трудно да победи рекорда си за доставки за всички времена от 308 000 превозни средства, постигнат през последното тримесечие (Q4 2021).

Въпреки това автомобилният производител изненада, като публикува резултатите си и обяви доставки на над 310 000 превозни средства през Q1 2022 г.:

„През първото тримесечие произведохме над 305 000 превозни средства и доставихме над 310 000 превозни средства въпреки продължаващите предизвикателства във веригата за доставки и спирането на фабриките“, обяви компанията на Илон Мъск.

Производството е леко по-ниско от рекордните 305 840 за последното тримесечие, но Tesla имаше достатъчно запаси, за да успее да подобри рекорда си за доставки за всички времена.

Резултатите са най-впечатляващи, ако ги сравним със същия период на миналата година (Q1 2021), когато Tesla произведе 180 338 автомобила и достави 184 800 превозни средства.

Това представлява увеличение на производството на годишна база от 69%, докато повечето други автомобилни производители отбелязаха намаляване на производствения капацитет през последната година поради проблеми с веригата за доставки.

Tesla също щеше да се справи по-добре, ако не ѝ се беше наложило да затвори Gigafactory в Шанхай два пъти миналия месец поради ограниченията за COVID-19. Смятаме, че Tesla вероятно би произвела около 10 000 допълнителни превозни средства.

Това са впечатляващи резултати за Tesla в контекста на текущите проблеми с веригата за доставки и спирането на фабриките поради ограниченията на COVID-19 в Китай. За съжаление се очаква те да продължат през второто тримесечие на 2022 г.

В противен случай Tesla ще бъде в добра позиция да расте значително през текущото тримесечие, тъй като увеличава производството в своите Gigafactory в Берлин и Тексас.

Друг проблем е, че първите също разчитат на доставки от Gigafactory завода в Шанхай и други доставчици в Китай, които също могат да пострадат от продължаващите ограничения поради нарастването на случаите на COVID-19 в страната.

Снимка: Unsplash

Виж ощеИлон Мъск обеща, че Tesla Cybertruck ще бъде в производство догодина