Американските търговски санкции над Huawei принудиха компанията да диферсифицира своето производство в последно време, поставяйки много по-голям акцент върху други продукти като носими джаджи и аудио аксесоари.

Сега нова информация от Ройтерс твърди, че Huawei всъщност планира да произвежда електрически коли под своя собствена марка и някои модели могат да се появят дори преди края на тази година. Изглежда, че компанията вече е започнала да разработва дизайна на е-колите и се е свързала с доставчици за техните компоненти.

Твърди се, че шефът на Huawei Ричард Ю е движещата сила зад фокуса върху е-колите, а те ще бъдат замислени като модели за масовия пазар, което означава, че ще имат разумни цени. Смята се, че Huawei разговаря с китайската държавна компания Changan Automobile както и с други производители като BlueParc New Energy Technology с идеята да използва техните автомобилни технологии в своите е-коли.

Както се случва в подобни случаи, говорител на Huawei отхвърли тези твърдения с аргумента, че компанията не е автомобилен производител или дизайнер. Все пак той потвърди, че като технологичен гигант Huawei има естествени интереси и в разработката на високотехнологични автомобилни компоненти и системи.  

Снимка: Huawei

Виж още: 5G и LTE връзката на iPhone 12 понякога изчезва мистериозно