Илон Мъск, емблематичният предприемач зад Tesla Inc. и SpaceX, вече е най-богатият човек на планетата.

Изненадващ ръст от 4.8% в цената на акциите на производителя на електрически автомобили даде тласък на Мъск, за да премине покрай основателя на Amazon.com Inc. Джеф Безос в индекса на милиардерите на Bloomberg: класация на 500-те най-богати хора в света.

Нетната стойност на инженера, роден в Южна Африка, е 188.5 млрд. долара, или с 1.5 млрд. долара повече от Безос, който заема първото място от октомври 2017 г. Като главен изпълнителен директор на Space Exploration Technologies Corp., или SpaceX, Мъск също е съперник на Безос, собственик на Blue Origin LLC, в частната космическа надпревара.

Важното събитие увенчава необикновените 12 месеца за Мъск. През изминалата година неговата нетна стойност се покачи с над 150 милиарда долара в може би най-бързия скок за създаване на богатство в историята. Повишаването му бе свързано с безпрецедентно нарастване на цената на акциите на Tesla, които скочиха със 743% през миналата година благодарение на постоянните печалби, включването в индекса S&P 500 и ентусиазма както от Уолстрийт, така и от инвеститорите на дребно.

Скокът в цената на акциите на Tesla допълнително надува оценката в сравнение с други производители на автомобили по много показатели. Иначе Tesla е произвела малко повече от половин милион коли миналата година, което е съвсем малка бройка, съпоставена с продукцията на Ford Motor Co. и General Motors Co.

Въпреки своите астрономически придобивки Мъск каза, че се интересува много малко от материални неща и има малко активи извън своите дялове в Tesla и SpaceX. В интервю миналия месец той каза, че основната цел на богатството му е да ускори еволюцията на човечеството в космическа цивилизация.

Снимка: shutterstock

Виж още: Америка може би е открита от хората 10 000 години по-рано, отколкото се смяташе досега

Тагове: