Уол стрийт се радва на тримесечните резултати на Tesla, но извиненията на Илон Мъск към анализаторите може да направят инвеститорите още по-щастливи.

По време на конферентния си разговор в сряда, Tesla отговаряше на въпроси от двамата анализатори, които Мъск беше отхвърлил три месеца по-рано, когато компанията обяви резултатите за първото тримесечие. Тогава акциите се понижиха в отговор на това, което Мъск нарече "скучни и глупави въпроси" от анализатори.

Този път Мъск показа разкаяние и акциите на Tesla скочиха с 8.5 процента в сряда, като добавиха около 4.75 милиара долара към тяхната стойност на борсата. Акциите са нараснали с нови 10.6 процента в четвъртък сутринта.

"Извинявам се, че не бях любезен при предишната среща", каза Мъск, като обвясняваше поведението си отчасти поради липса на сън и претоварване.

"Оценявам това - отвърна анализаторът на Bernstein Тони Саконаги. "Благодаря".

Уол стрийт забеляза, че може би главният изпълнителен директор на Tesla този път няма да отвлече вниманието на инвеститорите с проблемно поведение. Шеговито, но правилно, KeyBanc Capital Markets го нарече "може би най-ценното извинение на всички времена".

"Илон Мъск се извини многократно заради неподходящото си поведение при резултатите от последното тримесечие", каза анализаторът Брад Ериксон в доклад към клиентите в сряда. "Този път коментарът беше предимно по-добър от това, от което се страхувахме ... и изпълнителният директор работеше, за да възстанови известна вяра и доверие към инвеститорите, и да докаже, че може да бъде плюс за инвестициите, а не минус".

Ериксон отново потвърди рейтинговата си оценка за акциите на Tesla поради високата пазарна стойност на компанията.

Производителят на електрически коли отчете за второто тримесечие загуба на акция от 3.06 долар, което бе по-лошо от очакванията на анализаторите за загуба от 2.92 долара, но компанията подкрепи предварителната си прогноза за печеливши трето и четвърто тримесечие.

Tesla заяви, че сега се стреми да произведе 6000 бройки от Model 3 на седмица, което се надява да постигне до края на този месец.