Пазарната капитализация на Arcimoto надхвърли един милиард долара, с което направи слабо известната млада компания за е-коли най-новия член на престижния клуб на еднорозите.    

Преди по-малко от година цената на акциите на компанията бе под 1 долар, а тази седмица те се търгуват за 31 долара. Това е скок от 1658 процента за 12 месеца и показва засилен интерес към единствения продукт на Arcimoto – електрическа кола с три колелета.

Това накара много анализатори да нарекат базирания в щата Орегон стартъп Tesla Lite. Arcimoto нарича своята триколка FUV (fun utility vehicle) и тя има максимална скорост от 120 км/ч при пробег от 160 км. В момента началната цена на колата е 18 000 долара, като Arcimoto се надява да я свали до 12 000 с икономия от мащаба, когато навлезе в масово производство.

Рекордната пазарна оценка на Arcimoto идва, въпреки че компанията е произвела само 150 коли до момента. Тя се надява да няколко години да произвежда по 50 000 коли на година и вече закупи нов завод, за да разшири производствения си капацитет.   

Arcimoto анонсира и спортна версия на FUV, наречена Roadster. За разлика от FUV, който технически попада в класа на моторите и не изисква каска, новата машина, която няма покрив и прилича на АТВ, трябва да се кара само с каска.

Снимка: Arcimoto

Виж още: Каква операционна система се използва в Космоса?