Прочутата първа кола на автомобилната компания на Илон Мъск Tesla Roadster вече започва да става доста скъпо удоволствие, показват резултатите от скорошни търгове. Двуместното спортно купе, базирано на Lotise Elise, бе произвеждано между 2008 и 2012 г., но в резултат на поредица от проблеми в производствения цикъл бяха произведени само 2400 бройки.  

Независимо от това колата бе успешна за Tesla, защото постигна главната си цел. Roadster промени разбирането на хората за това, какво може да бъде електрическата кола, и подпомогна стартирането и ускоряването на още няколко подобни. С пробег от почти 400 км и ускорение то 0 до 100 за 3.7 сек, Tesla Roadster показа, че е-колите могат да бъдат както екологични, така и атрактивни.

Поради мястото си в историята на е-колите мнозина очакваха Tesla Roadster да стане супер популярна колекционерска кола. И това наистина става така. Докато преди година-две цената на Tesla Roadster по различни търгове беше между 50 000 и 70 000 долара, сега тя скача двойно, че и повече. Някои бройки се продават на търг на цена между 120 000 и 182 000 долара.

Сега някой дори тества пазара с още по-скъп и специален Tesla Roadster – последния, произведен от компанията Gruber Motor Company, предлага необичайния автомобил, слязъл последен от поточната линия и с автограф от самия Илон Мъск, за 1.5 милиона долара.   

Независимо дали някой ще плати тази сума, няма съмнение, че повече от десетилетие, откакто не се произвежда, Tesla Roadster само увеличава своята цена.

Снимка: Electrek

Виж още: Adidas vs. Nike – изкуствен интелект vs робот

 

Тагове: