Илон Мъск потвърди слуховете, че се е опитал да продаде Tesla на Apple не толкова отдавна, но изпълнителният директор на Apple Тим Кук дори не пожелал да се яви на срещата.

Кук вероятно в момента съжалява за това, тъй като Мъск каза, че е бил готов да пусне компанията за 1/10 от текущата ѝ стойност. През годините имаше многобройни слухове, свързващи Tesla и Apple.

Те се състезават за човешки ресурси отдавна и още повече, откакто Apple стартира собствен проект в автомобилната индустрия. Това накара Мъск да направи известния си коментар, че „Apple е гробището на Tesla“ по отношение на компанията от Купертино, която наема бивши служители на електрическия автомобилен производител.

Според съобщенията през 2013 г. главният изпълнителен директор е търсил продажбата на Tesla, тъй като производителят на автомобили е имал трудности при увеличаването на производството на Model S.

В биографията на Илон Мъск от Ашли Ванс беше разкрито, че Мъск и Лари Пейдж, ръководителят на Alphabet (компанията майка на Google), са имали уговорка за сделка последния да закупи Tesla, но тя е пропаднала.

По това време имаше и слухове за среща на Мъск с ръководителя на Apple за сливания и придобивания Адриан Перика, тъй като Мъск вероятно е трябвало да търси и конкурентни оферти. Сега Мъск потвърди в Twitter днес, че се е свързал с Apple, за да продаде Tesla по време на „най-мрачните дни“ на програмата Model 3:

„По време на най-мрачните дни от програмата Model 3 се свързах с Тим Кук, за да обсъдим възможността Apple да придобие Tesla (за 1/10 от текущата ни стойност). Той отказа да се срещнем“, пише Мъск.

Става въпрос за времето на „производствен ад“, когато компанията ускоряваше производството на Model 3 от 2017 г. до началото на 2019 г.

Що се отнася до 1/10 от текущата стойност на Teslа, това би било около 60 милиарда долара.

Новите коментари на Мъск за Apple идват на фона на слуховете, че Apple може да пусне собствена автономна електрическа кола през 2024 г.

Снимка: shutterstock

Виж още: Новото безжично зареждане на Xiaomi е пет пъти по-бързо от това на iPhone 12 (ВИДЕО)