Facebook изглежда работи по роботизиран електрически мотор, а нов патент разкрива повече подробности за странното превозно средство.

Точната цел на е-мотора на Facebook не е известна, но поне имаме представа как работи той. Скиците към патента подсказват, че моторът има предна и задна предавка, а колелата са снабдени с дискови спирачки. Тяхната инсталация е по-нестандартна, а самите колелета са въртят на 360 градуса. На високи скорости това не е особено приложимо, но теоретично осигурява по-добър контрол  при бавно движение. Моторът дори може да се движи потенциално настрани, за да паркира, или когато други подобни ситуации изискват повратливост.  

Дизайнът безспорно е интересен, но за какво би могъл да се използва такъв е-мотор? 360-градусовото управление намеква за мотор в стила на електрически скутер. В момента е-скутерите са обект на особен интерес, но навлизане на този пазар изглежда малко вероятно за Facebook. Роботизиран скутер звучи супер иновативно и интересно, но и по-отдалечено във времето.  А може би това изобщо не е превозно средство за хора, а вариант за товарен превоз или доставки.

На този етап, роботизираният е-мотор на Facebook може да бъде всичко или нищо и ще трябва да изчакаме, за да видим какво се крие зад нестандартната идея на социалния гигант.

Виж още: Aska е колата, с която можеш да летиш на работа след няколко години