Независимо дали сте готови или не, на хоризонта – буквално – се задава нова летяща кола. Тя се нарича Aska и може да се движи едновременно по пътища и въздух, когато задръстванията станат прекалени.

Въпреки, че думата Aska на японски значи птица, дизайнът е дело на израелска компания на име NFT. На външен вид колата прилича на голям джип, но в нея се побират само трима пътници. За разлика от джиповете, Aska има криле, излита вертикално и може да лети автономно на разстояния до 250 км без пилот.

Екипът се надява да започне тестови полети в началото на 2020 г., а на пазара Aska трябва да се появи през 2025 г. NFT, което е съкратено от Next Future Transportation, очаква стартовата цена на Aska да бъде 200 000 долара, с идеята по-късно да стигне достъпните $50 000. Ако не можете да си я купите, компанията ще предлага абонамент за еднократни или редовни пътувания като срещу месечна такса от 200-300 долара ще може да я ползвате. Израелците се надяват, че колата ще бъде не само за богаташи, но и за обикновените хора.

Засега, пред компанията все още има доста предизвикателства, като осигуряване безопасността на пътниците и онези, които са под колата докато тя лети; занижаване на шума и замърсяването най-важното – да убеди жителите на големия град, че те наистина искат летяща кола. В това NFT не е сама. Тя се конкурира с финансираната от съоснователя на Google Лари Пейдж компания Kitty Hawk, както и с китайската Ehang и Terrafugia, която се надява да пусне в продажба своята летяща кола още тази година.   

Виж още: Made in Space: МКС вече приема частни туристи и бизнеси