Най-голямата китайска частна компания навлиза в бизнеса със сателити. Автогигантът Geely вече разшири дейността си с всичко от камиони, дронове и високоскоростни влакове до мажоритарен дял във Volvo. Най-новата инициатива на Geely вече може да свърже всички тези неща, тъй като целта е да се създаде собствена сателитна мрежа.

Geely ще произвежда сателити в пристанищния град Тайжу. Сателитите трябва да бъдат изстреляни още преди края на годината, макар че все още не се знае колко ще са големи. За проекта Geely заделя около 326 милиона долара, като крайната цел е да произвежда по 500 сателита на година.

Тези сателити в ниска орбита ще поддържат облачни изчисления, прецизна навигация и бързо предаване на данни, включително към колите на компанията.

Именно новото поколение навигация може да се окаже особено полезно. Сегашното поколение GPS сателити все още има отклонение от няколко метра заради по-високата си орбита. Според Geely сателитите в ниска орбита могат да бъдат точни до сантиметър, което ще бъде важно не само за колите, но и за автономните превозни средства.

Виж още: И хлапе може да кара новия е-мъник Citroën Ami