Apple работи по сателитна технология, с която да изпраща данни до потребителските устройства, и може да стартира новата инициатива в рамките на следващите пет години. Това твърди Bloomberg, но уточнява, че на този етап има доста неизвестни и уговорки. Проектът все още е в ранен етап и може да бъде прекратен, а освен това не се знае каква е крайната цел на Apple с него. Освен това не е известно дали Apple иска да разработи собствени сателити, или планира да използва готови.

Въпреки това с подобна напреднала технология Apple може да направи много полезни неща. Компанията може да подобри своите картографски локационни услуги, както и да повиши качеството на мобилния сигнал и интернет покритието за устройствата си, което ще направи Apple по-независима от мобилните оператори.

Изглежда, че в момента по проекта се трудят около десетина инженери, но екипът се разраства бързо. Той се ръководи от двойка космически инженери, които преди това са работили в компанията за сателитни снимки Skybox Imaging, която Google загуби през 2014 г.

Очевидно проектът е далеч от завършване, но Apple далеч не е единствената компания с такива амбиции. В последно време идеята за интернет сателити изпитва истински ренесанс, тъй като новите технологии намалиха свързаните разходи. Както Space X, така и Amazon работят по собствени проекти за интернет покритие чрез сателити и планират да изведат хиляди сателити в ниска околоземна орбита.  

Виж още: DxOMark: Huawei Mate 30 Pro 5G има най-добрата камера в момента

Тагове: