Amazon планира да изстреля цял куп от над 3000 сателита в ниска околоземна орбита, за да достави интернет достъп на райони по света, където той отсъства или не е достатъчно развит. Т.нар. Project Kuiper ще бъде реализиран съвместно с международната организация Kuiper systems, която се занимава с координация на сателитните орбити.  

Amazon е поредната голяма компания, която планира да използва мрежа от хиляди сателити, за да осигури широколентов интернет достъп. За разлика от традиционния сателитен интернет сателитите на Amazon ще бъдат разположени в ниска околоземна орбита, което прави управлението по-икономично, а забавянето – минимално.  Освен Amazon, SpaceX планира да изстреля 12 000 сателита, OneWeb готви още 650, а Facebook също разработва свой интернет сателит.

Тези на Project Kuiper ще бъдат разположени на три различни височини, покривайки територия от Шотландия до връхната точка на южноамериканския континент, което означава теоретично покритие от над 95 процента от населението на Земята.

Amazon все още не казва дали ще построи сателитите самостоятелно, или ще ги купи от друга компания. Не е ясно и как ще ги изведе в орбита и дали собствената космическа компания Blue Origin на Джеф Безос ще помага. Не е ясно и кога ще стартира практическата реализация на проекта, но преди това Amazon трябва да получи одобрението на Федералната комисия по комуникации.

Как любовта към видео гейминга може да ти помогне да намериш първата си работа?

Тагове: