Японската медия Nikkei поръча нарочното разглобяване на чисто нов Tesla Model 3, за да бъдат анализирани „вътрешностите“ на колата. Заключението на компанията: Tesla е поне шест години напред спрямо конкуренти като Toyota и Volkswagen, що се отнася до електрониката.

Според експертите най-впечатляващият елемент от колата е централният процесор, който те наричат „истински самоуправляващ се компютър“.

„Това малко парче метал е най-голямото оръжие на Tesla на новия пазар на е-коли. То може да промени завинаги начина, по който се създават компонентите“, казват те.  

Tesla Model 3 неколкократно е удивлявал инженерите, които го разглобяват, но новият процесор е в колата от април 2019 г. и досега не е бил анализиран в такъв експеримент. Той захранва функции като Autopilot и Tesla твърди, че обективно това е най-добрият чип в света. Той може да изпълнява 144 трилиона операции в секунда и е енергийно ефективен.

Анализът завършва с прогнозата, че конкурентите на Tesla няма да успеят да произведат подобна мощна платформа, необходима за по-умния и по-автономен автопазар на бъдещето, преди 2025 г.

Виж още: Първият AI полицай в Нова Зеландия слага униформата