Ferrari вече е произвеждал автомобили с хибридно задвижване, но по време на годишното си общо събрание тази седмица и.д. изпълнителен директор Джон Елкан каза на инвеститорите в подготвен доклад, че производителят на автомобили ще представи „първото изцяло електрическо Ferrari“ през 2025 г. Можем само да вярваме, че планът ще се запази дори след като компанията потвърди нов изпълнителен директор - през последното десетилетие висши кадри на италианския гигант вече заявиха разнопосочно, че Ferrari никога няма да построи е-кола, че ще бъде първият с електрическа сила суперавтомобил или че електрическото Ferrari ще пристигне едва след 2025 г.

"Продължаваме да изпълняваме нашата стратегия за електрификация по изключително дисциплиниран начин. Нашето тълкуване и приложение на тези технологии както в автомобилния спорт, така и в автомобилите на пътя е огромна възможност да донесем уникалността и страстта на Ferrari на новите поколения", казва той.

В доклад за устойчивото си развитие, публикуван по същото време, Ferrari обясни как ще отчита "хибридни и електрически задвижвания", както и новите стилове на каросерията, включително предстоящия си SUV Purosangue. SF90 Stradale се споменава като първото приложение на новата архитектура на двигателя, която може да вземе предвид теглото и позиционирането на електродвигател и батерия. Компанията също така работи по проекти за автомобили с преден двигател, които имат "голям обхват между комфорта и спортното изживяване".

Ferrari засегна и технологиите за автономно шофиране и макар компанията да не планира да произвежда самоуправляващи се автомобили, тя ще "възприеме някои характеристики на технологията за автономно шофиране" в отговор на регулаторните промени и предпочитанията на клиентите, особено в сегмента GT.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Америка може би е открита от хората 10 000 години по-рано, отколкото се смяташе досега