Американски стартъп комбинира радиоактивни изотопи от ядрени отпадъци с ултратънки слоеве нанодиаманти, за да създаде невиждана батерия, която уж може да има 28 000 години живот.

Според въпросната компания от щата Калифорния, наречена NDB (Nano Diamond Battery), техният продукт е „алфа, бета и неутронно волтаична батерия с висока мощност, реализирана благодарение на диаманти“.

Енергията идва от отпадъчен графит, който преди е бил използван в ядрени реактори с графитно охлаждане. Радиоактивният материал е обвит в слоеве свръхтънък, монокристален диамант, който действа едновременно като полупроводник и охладител.

Диамантът е най-твърдият материал, познат на човека. Той също така има най-висока проводимост на енергия, което означава, че бързо пренася топлината от радиоактивния графит. Така диамантените слоеве не само събират заряд, но и предотвратяват изтичането на радиация. Тъй като изотопите на въглерод-14 имат периоди на полуразпад в диапазона от хиляди години и диамантите са практически неразрушими, NDB е уверена, отправяйки това бомбастично маркетингово твърдение.

„Тази батерия има две различни достойнства“, казва изпълнителният директор и съосновател на NDB Нима Голшарифи в интервю за Future Net Zero. „Едното е, че използва ядрени отпадъци и ги превръща в нещо добро. И второто е, че работи много по-дълго от сегашните батерии.“

Продуктът трябва да се предлага в две версии. Версията „завинаги“ би трябвало да продължи да работи в продължение на 28 000 години, преди да изтече зарядът. Тази хардкор версия е предназначена за нишови приложения като дълбокия Космос, където може да захранва инструменти на борда на космически кораби и сателити. Тези космически кораби например могат да бъдат изпращани до други звездни системи на вековни пътувания и те все още ще имат достатъчно мощност, за да предават обратно съобщения.

Има и потребителска версия, предназначена за захранване на електрически превозни средства, смартфони и други малки устройства. Тъй като графитът ще бъде увит в множество покрития от синтетичен диамант, няма да има излъчване от телефона ви. NDB дори твърди, че нивата на радиация, идващи от клетките на батерията, ще бъдат по-ниски от тези, излъчвани от човешкото тяло.

Снимка: NDB

Виж още: Тези Android и iOS приложения бъркат дълбоко в джобовете ни без знанието ни