LG и Qualcomm ще работят заедно за създаването на умни коли с 5G връзка. Пилотният проект се нарича Cellular-V2X и тестовете му трябва да започнат догодина.

Cellular-V2X е част от технологията C2X или Car-to-X, където Х е друга кола, пешеходец или инфраструктура. Целта на Cellular-V2X е да свърже поредица от превозни средства в обща комуникационна мрежа с помощта на клетъчни модеми. Важно специално за Cellular-V2X е, че това е едно от основните приложения на 5G стандарта.

Свързаните коли сами по себе си не са нищо ново и поредица автопроизводители предлагат 4G LTE радио в своите модели. Те обаче обикновено разчитат на WiFi хотспотове за пътниците и често се ограничават до свалянето на различни ОТА ъпдейти. Tesla например ъпдейтва своите електрически коли по безжичен начин.

За сериозна комуникация между автомобила и заобикалящата го среда обаче, е необходима много по-стабилна и неограничена връзка без лаг, което не е по силите на LTE. Именно възхода на 5G стандарта ще позволи въвеждането на ново поколение комуникации.

Съгласно партньорството, LG най-напред ще използва LTE-базирани системи с модема Snapdragon X16, а после ще ъпгрейдне технологията до 5G. Практическият резултат от това ще бъде, че ако види неочаквано препятствие по път колата ще уведоми идващите след нея автомобили много преди проблемът да попадне в обхвата на сензорите им, пише Slash Gear.

Виж още: Google и Теленор добавят поддръжка на RCS текстови съобщения в Европа и Азия