G-Wagon най-накрая ще бъде изцяло електрически. Mercedes-Benz ще представи дългоочакваната си електрическа G-класа на автомобилното изложение в Пекин по-късно този месец. Mercedes загатна за електрическия 4×4 още от дебюта на концептуалната версия през 2021 г.

Mercedes показа за първи път концепцията G-Class EQG на автомобилното изложение в Мюнхен през септември 2021 г. Оттогава Mercedes представя концепцията в продължение на месеци.

Електрическият модел 4×4 се появи на изложението CES 2024 през януари. Преди представянето му главният изпълнителен директор Ола Калениус проведе екстремни тестове на електрическата G-класа в близост до Полярния кръг (вижте видеото по-долу).

От 1979 г. Mercedes G-класа е един от оригиналните офроуд модели. Управляващият директор на марката Mercedes G Емерих Шилер заяви, че компанията "не е искала да прави компромиси с възможностите".

"От самото начало беше решено, че електрическата G-класа трябва да бъде поне толкова добра, колкото моделът с двигател с вътрешно горене както на пътя, така и извън него", обясни Шилер. Концепцията включваше четиримоторно задвижване за максимална проходимост.

Шилер заяви, че системата с четири двигатели, използвана и от Rivian, има за цел да осигури на електрическата G-класа "ненадмината комбинация" от офроуд характеристики с лукса и изтънчеността, които клиентите на G очакват на пътя.
Въпреки визуализациите Mercedes все още не е разкрил окончателните подробности. От Mercedes заявиха, че прототипът ще консумира между 28.7 и 30.3 kWh на 100 км за ефективна оценка от 2 до 2.2 kWh.

При батерия с капацитет около 100 kWh това означава, че пробегът на електрическата G-класа ще бъде 200 - 220 км. Според Autocar новата електрическа G-класа ще се нарича G580 с EQ Technology. Шилер намекна, че тя ще включва различни модели с различни мощности, включително флагманския AMG тунинг.

Cнимка: Mercedes

Виж още: Casio с модерна версия на първия в света цифров часовник с автоматичен календар, за да отбележи 50-ия му рожден ден